Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ilyen eséllyel lesznek egészségügyi problémái covid fertőzés után

koronacvírus, Covid-19, post-covid, tünetek

Nem csak a Covid-19 fertőzéstől, de az általa kiváltott betegségektől is tartanunk kell.

Számtalan tanulmány született már annak vizsgálatára, milyen tüneteket okozhat a Covid-19 fertőzés, milyen szövődményei lehetnek, és milyen tünetek jellemzik a hosszú covidot, vagy éppen maradhatnak meg post-covid tünetként. Arra nézve is születtek már vizsgálatok, milyen betegségek kialakulására hajlamosít a későbbiekben a Covid-19 fertőzésen való átesés – arra nézve azonban mindeddig nem voltak információink, hogy kinek, milyen esélye van arra, hogy a koronavírus fertőzés után további egészségügyi problémái adódjanak.

Az utóbbi kérdésekre ad választ egy nemrég megjelent tanulmány, melyet amerikai kutatók végeztek és jelentettek meg a The BMJ című tudományos folyóiratban.

A kutatók 133,366 olyan résztvevő adatait vizsgáltak, akik

  • elmúltak 65 évesek,
  • és 2020. április elseje előtt estek át a koronavírus fertőzésen.

A vizsgálati csoport adatait három kontrollcsoportéhoz hasonlították:

  • 65 év felettiek a 2020. és 2019. évekből,
  • valamint akik más felső légúti megbetegedésen estek át.

A kutatók azon betegségeket tekintették a Covid-19 fertőzést követő egészségügyi problémának, mely legalább a fertőződést követő 21. napon jelentkezett, vagy az azt követő hónapokban.

A vizsgálat eredményeként azt találták a kutatók, hogy a Covid-19 fertőzésen átesettek 32%-a jelentkezett a fertőzést követő időszakban orvosnál valamilyen új egészségügyi problémával, ami azt jelenti, hogy minden 3. Covid-19 -en átesett 65 év feletti betegnél diagnosztizáltak valamilyen új betegséget a gyógyulást követően. Ez 11%-kal magasabb, mint a 2019-es és 2020-as kontrollcsoportok esetén megfigyelt arány.

A Covid-19 fertőzésen átesett betegek esetén a 2020-as kontroll csoporthoz viszonyítva gyakrabban alakult ki:

Ha azonban a Covid-19 fertőzésen átesett betegek adatait a más felső légúti megbetegedéseken átesettek adataival hasonlították össze, csak a légzési elégtelenség, demencia és fáradékonyság mutatott magasabb gyakoriságot a koronavírus fertőzésből gyógyultak esetén.

Azt is megfigyelték a kutatók, hogy a kórházban kezelt betegek esetén, tehát akiknél súlyosabb volt a Covid-19 betegség lefolyása, a legtöbb korábban leírt betegségnél sokkal kifejezettebb volt a kialakulás valószínűségének növekedése. Azt is megfigyelték, hogy férfiak, afroamerikaiak, és 75 év felettiek esetén az egymás után több betegség kialakulásának a valószínűsége is magasabb volt.

Poszt-covid: még 1 évvel a fertőzés után is lehetnek szívproblémák - olvasson tovább!

A kutatók kiemelték, hogy mivel ez egy utólagos megfigyelésen és adatgyűjtésen alapuló vizsgálat, így a jelenség hátterében álló okot ezen vizsgálattal meghatározni nem lehet, annak megítélésére, hogy a Covid-19 fertőzés hogyan hajlamosít további betegségek kialakulására, további vizsgálatok elvégzése szükséges.

A Covid-19 fertőzés tehát nem csak önmagában és a szövődmények miatt jelenthet veszélyt, de a gyógyulás után is kialakulhatnak a betegségtől független egészségügyi problémák, elsősorban a 65 év feletti, veszélyeztetettnek minősülő korosztály esetén.

dr. Pukoli Dániel

neurológus szakorvos.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2022-02-older-adults-conditions-covid-infection.html

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához