Így minimalizálhatjuk a fertőzések esélyét várandósság alatt!

#fertőzés #terhesség #immunerősítés #koronavírus
2020.03.23.
Így minimalizálhatjuk a fertőzések esélyét várandósság alatt!

Az immunrendszer erősítésére érdemes vitaminkészítményt szedni, kiváltképp most, a koronavírus-járvány idején. De milyen vitaminokat szedjünk a várandósság alatt?

Terhesség alatt a nők hajlamosabbak a fertőzésekre, hiszen a test visszafogja az immunrendszert, hogy ezzel is elősegítse a magzat kihordását. Ez szükséges, azonban veszélyeket is rejthet magában. A veszélyek minimalizálásához ad tippeket Ratkó Tünde szülésznő és termékenységi szakember.

Miért van kiemelet szerepe az immunrendszernek várandósság alatt?

Az immunrendszer látja el a test védelmét a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák ellen. Működése csak akkor lesz megfelelő, ha ehhez elég tápanyag jut a szervezetünkbe. Tudjuk, hogy a C-vitamin, vagy a D-vitamin fontos szerepet játszik a védekezésben, de nem szabad megfeledkezni a vasról, a rézről vagy a cinkről sem, melyek legalább ennyire fontosak az immunválasz szempontjából.

Természetesen testünk tápanyag-ellátottsága nemcsak az immunrendszer működésében játszik szerepet, hanem a várandósság folyamataiban is. A várandósság során a testünk azonban jelentősen visszafogja az immunrendszer működését. Ez furcsán hangozhat, hiszen az anya esetleges betegségei hatással lehetnek a magzatra is, de nagyon is szükséges.

Az anya testében növekvő magzat csak félig azonos genetikai kóddal rendelkezik, félig az édesapa kódját hordozza. Emiatt a test idegenként azonosítja a babát, és igyekszik azt eltávolítani a szervezetből. Ez pedig – ha az immunrendszer teljes gőzzel üzemel - meg is történne, ezért vissza kell fognia a szervezetnek a védekezését - magyarázza Ratkó Tünde.

Az immunrendszer erősítésére remek megoldás a terhesvitamin, de a választásnál nagyon oda kell figyelnünk! / Kép: Gettyimages.com Forrás: gettyimages.com

Milyen vitaminokat szedjen a várandóssága alatt?

Az immunrendszer erősítésére érdemes vitaminkészítményt szedni, kiváltképp most, a koronavírus-járvány idején. A kismamák esetében a várandósvitamin a megfelelő választás. A test csökkentett immunrendszere támogatást kap, ha megfelelő összetételű vitaminkészítményt választunk:

  • Legyen benne réz és cink, hiszen a kismamákra az egyik legveszélyesebb a hüvelyi fertőzés, mely felszállóvá válva sajnos vetéléshez is vezethet. Jelenleg mintegy 70%-ban ez tehető felelősség a kialakuló vetélések esetében. A cink és a réz a szervezetben antibakteriális, vírusellenes és fungicid tulajdonságokkal bír, így nagy segítség lehet a fertőzések elkerüléséhez. 
  • Ahhoz, hogy a bevitt anyagok valódi segítséget jelentsenek, biológiailag aktív, szerves kötési formában kell jelen lenniük. Ez -citrát és -glükonát formákat jelent, ezeknek a felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet.
  • A természetben az anyagok csak nagyon ritkán jutnak a szervezetbe önállóan. Jellemzően mellettük vannak a felszívódásukat segítő más anyagok is. Ilyen kapcsolat van a cink és a réz között is, de a C-vitamin és a vas vagy a D-vitamin és a kalcium közt is. Emiatt nagyon fontos a komplexitás, és az, hogy ne csak önmagukban vigyük be a szervezetbe ezeket az anyagokat. 

Az immunrendszer támogatása nem jelent teljes védelmet a fertőzésekkel szemben, de csökkenti a baj bekövetkeztének lehetőségét. A kismamáknak ilyenkor is figyelni kell arra, hogy minimalizálják az olyan helyzeteket, melyekben fertőzéseket szedhetnek össze: ne üljenek például a hideg kövön, és kerüljék a műszálas alsó ruházatot!

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: egeszsegkalauz.hu