Ezeket látta már?

Imvanex : ezt a vakcinát szerzi be az EU a majomhimlő ellen

majomhimlő, vakcia, oltás

Mit lehet tudni az Imvanex oltóanyagról? Mit tartalmaz, kinek adható be, hányszor kell beadni, mik a várható mellékhatásai?

Úgy tűnik, hogy Európában – ha szükség lesz rá – az Imvanex fekete himlő elleni oltóanyaggal fognak védekezni a majomhimlő ellen.

A legfrissebb hírek szerint az Európai Unió (EU) közös, majomhimlő elleni vakcina-beszerzést hajt végre. Ugyan majomhimlő elleni vakcina még nem áll rendelkezésre, a fekete himlő elleni oltóanyag ígéretesnek tűnik a majomhimlő ellen is.

Az EU napokon belül aláírhatja a megállapodást és a megrendelést a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalattal, amely akár már 2022. júniusától szállíthatja a fekete himlő elleni oltóanyagot az EU országaiba.

Élő, de szaporodásra képtelen vírust tartalmaz az oltóanyag

A dániai gyártó Európában Imvanex, az USA-ban Jynneos, míg Kanadában Imvamune néven hozta forgalomba a fekete himlő elleni vakcináját. Az EU gyógyszerhatósága már 2013-ban jóváhagyta az Imvanex vakcina alkalmazását 18 éven felüli személyeknél - a fekete himlő elleni védekezés céljából.

Az oltóanyag csirkeembrió sejtekben előállított, élő, módosított Ankara vakcínia vírust tartalmaz; azaz nem magát a fekete himlő vírusát, hanem egy ahhoz hasonló vírust.

Hangsúlyozandó, hogy az oltóanyagban található vírus szaporodásra nem képes, így az nem képes megbetegíteni az oltott személyt. Ugyanakkor, az immunrendszer stimulálása révén olyan antitestek képződéséhez vezet, amik a fekete himlő, illetve a majomhimlő ellen is védelmet kínálnak.

Két oltás, 28 nap eltéréssel – nem mindenki kaphatja meg

Az alapimmunizálás két oltásból áll, amiket legalább 28 nap időbeli eltéréssel kell beadni. Az injekciókat lehetőleg a felkarba, bőr alá adott injekcióként kapják az oltást felvevők.

Nem mindenki kaphatja meg az oltást! Az oltóanyag beadása csirkefehérjével, benzonázzal, gentamicinnel és ciprofloxacinnal szembeni túlérzékenység esetén ellenjavallt.

A súlyos, akut lázas betegségben vagy akut fertőzésben szenvedő betegeknél az immunizálást el kell halasztani. Enyhébb fertőzés és/vagy hőemelkedés miatt azonban nem kell elhalasztani az oltást.

Az Imvanex alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség alatt, kivéve, ha a fekete himlő megelőzésének lehetséges előnye vélhetően meghaladja a potenciális kockázatot. Hasonló megfontolások érvényesek a szoptató anyákra is.

Ezt lehet tudni a magyarországi majomhimlő esetről

Az Imvanex mellékhatásai

Az Imvanex oltóanyag beadása utáni mellékhatások közül nagyon gyakorinak minősülnek a következők:

Az oltáshelyi reakciók kb. 40-50 % gyakorisággal fordulnak elő, így például a bőrpír, a fájdalom, a duzzanat vagy a viszketés stb.

A fejfájás körülbelül minden 4. oltott személyt érint, az izomfájdalmak pedig minden 5-et. Emellett sokan számolnak be émelygésről.

1 % és 10 % közti gyakorisággal fordul elő az oltást követően a beadás helyén vérömleny, illetve hasonló arányban lép fel hőemelkedés, láz, hidegrázás, végtagfájdalom, ízületi fájdalom, étvágyzavar.

Az egyéb mellékhatások előfordulási gyakorisága 1 % alatti.

Mint akármelyik gyógyszer vagy vakcina, az Imvanex is kiválthat anafilaxiás reakciót.

Tapasztalat, hogy atopiás dermatitisben szenvedő személyeknél több helyi és általános tünet alakul ki az oltás után.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.globenewswire.com/news-release/2022/05/30/2452756/0/en/Bavarian-Nordic-Enters-Additional-Vaccine-Contracts-with-Governments-in-Response-to-Monkeypox-Outbreak.html

(2) https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/imvanex

(3) https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/imvanex-epar-product-information_hu.pdf

Forrás: EgészségKalauz