Ezeket látta már?

Influenza: országos helyzetkép

Influenza - Országszerte jelentősen nőtt a megbetegedések száma. Az egész országban jelentősen nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de nincs az összes megyében járvány. Az influenza elleni védőoltást közben egyre többen kérik - mondták helyi népegészségügyi szervek képviselői az MTI-nek. Pénteken Vas megyében a kórházban meghalt egy beteg, akinél kimutatták a H1N1-et.

Több tucat kórházban van érvényben teljes, illetve részleges látogatási tilalom. Több óvodában és iskolában a gyerekek jelentős része hiányzik, sok helyen szünetet rendeltek el. A betegek között sok a gyermek, a legveszélyeztetebbek a 15-34 év közöttiek.

Influenza: országos helyzetkép

Budapesten az influenzaaktivitás mérsékeltnek minősíthető - közölte a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi szerve. A legutóbbi adatok szerint a fővárosban egy hét alatt 21 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Teljes látogatási tilalom csak a Nyírő Gyula Kórházban van.

"Az országban a Budapest környéki régió a második legfertőzöttebb térség" - közölte a Pest megyei tiszti főorvos, Homor Zsuzsanna.

A Bács-Kiskun megyei statisztikák szerint a megyében még nincs járvány - közölte Balogh Melinda megbízott megyei tiszti főorvos. Látogatási tilalmat egy egészségügyi intézményben sem kellett elrendelni, a bajai Szent Rókus Kórház saját hatáskörében, elővigyázatosságból vezetett be gyermekosztályán teljes körű látogatási tilalmat, a szülészeti-nőgyógyászati osztályon pedig részleges korlátozás van érvényben.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az eddigi vizsgálatok kizárólag az influenza A(H1N1) vírus jelenlétét igazolták - közölte Korim Éva, a megyei kormányhivatal sajtószóvivője.

Csongrád megyében a héten még nem volt járvány. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ regionális járványügyi osztályának vezetője elmondta: eddig még csak Szentesen kellett elrendelni látogatási tilalmat a kórházban. A jövő hét elején körlevelet küldenek az iskoláknak, kérve, hogy jelentsék, ha sok diák hiányozik. A megyében még nem mutatták ki az influenza B-vírust, de az A-vírust és a H1N1-et már igen.

Békés megye nagyobb részén a megbetegedések száma már átlépte a járványküszöböt - közölte a megyei ÁNTSZ. A megyében eddig két esetben diagnosztizálták a H1N1 vírust.

Hajdú-Biharban is járvány van - mondta Pásty Gabriella megyei tiszti főorvos. A betegek fele 24 éven aluli. A múlt héten 11 embert kellett kórházban kezelni, köztük négy terhes nőt is; egy gyermeknél pedig intenzív ellátásra is szükség volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legutóbbi statisztika szerint a megbetegedések száma - a 10-14 évesek kivételével - minden korosztályban nőtt. A múlt héten meghalt egy 44 éves ember, aki H1N1- és parainfluenza-fertőzött volt, s nem volt beoltva influenza ellen.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében háromszorosára emelkedett az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma. Papp Erzsébet epidemiológiai osztályvezető főorvos közlése szerint a megyében a legtöbb megbetegedést a szerencsi, a bodrogközi, a sárospataki, a sátoraljaújhelyi és a tokaji kistérségi népegészségügyi intézet területéről jelentették.

Heves megyében is járvány van - közölte a népegészségügyi szakszolgálat járványügyért felelős megbízott főorvosa. Huszti Györgyike hozzátette: három beteget ápolnak kórházban, intenzív osztályon, állapotuk kielégítő.

Nógrád megyében az influenzaszerű megbetegedések száma január harmadik hetében érte el a járványos szintet, de utána is jelentősen nőtt a betegek száma - mondta Pálosi Béla megbízott megyei tiszti főorvos. A betegek csaknem fele gyerek. A salgótarjáni megyei kórházban teljes látogatási tilalmat vezettek be. A megye területéről beküldött vizsgálati anyagokból négy esetben azonosították az influenza A(H1N1) pandémiás vírusát.

Komárom-Esztergom megye összes kórházában látogatási tilalmat rendeltek el az influenzajárvány miatt.

Győr-Moson-Sopron megyében a legutóbb kórházba került öt beteg közül négyet intenzív osztályon ápolnak, két betegnél azonosították a H1N1 vírust - mondta Széles Klára, a megyei tisztiorvosi szolgálat főorvosa. A soproni kórházban teljes körű látogatási tilalom van érvényben.

Fejér megyében a tömeges megbetegedések miatt a dégi óvodában a héten már nem fogadták a gyerekeket, a jövő héten kezdődnek ismét a foglalkozások - mondta Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvos. A legtöbben a 10-14 éves korosztályból betegedtek meg.

A járvány az országban Veszprém megyében terjedt el a legintenzívebben, a legfertőzöttebbnek számít a balatonfüredi és a veszprémi kistérség.

Vas megyében közepes szinten van a járvány, most érte el a csúcspontját - közölte Reiner Vera megbízott megyei tiszti főorvos. Hat esetet vizsgáltak H1N1-re, ebből két betegnél mutatták ki a kórokozót. Egy más betegségekben is szenvedő H1N1-pozitív beteg pénteken meghalt, a másik, egy terhes kismama azonban már hazamehetett - mondta el Reiner Vera.

Zala megyében a múlt hétre vált járványossá az influenza. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szervének legutóbbi adatai szerint a fertőzöttek több mint nyolcvan százaléka 35 évesnél fiatalabb. Zalában egy ember került kórházba, ő intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult.

Somogyban is járvány van a múlt hét óta. A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban csütörtökön teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el.

Tolna megyében a betegforgalom alig változott, de az influenzaszerű megbetegedések száma legalább háromszorosára emelkedett. A megyében mind a pandémiás vírus, mind az influenza B vírus jelen van.

Az ÁNTSZ Baranya megyei járványügyi főorvosa, Kiss Gabriella elmondta: az egész megyében jelen van a járvány, de a pécsi kistérségben a legaktívabb. Az influenzaszerű megbetegedések számának növekedése miatt továbbra is általános látogatási tilalom van a Pécsi Tudományegyetem klinikáin.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához