Ezeket látta már?

Itt a magyar ellenanyag teszt, ami kimutatja az oltások hatékonyságát

terhesség, várandósság, ultrahang, vérteszt, labor

A szegedi fejlesztésű teszt azt is kimutatja, hogy mennyire erős a védelem, és meddig tarthat.

Egy szegedi magánlabor kifejlesztett egy tesztet, ami kimutatja, hogy az oltás után kialakult-e a T-sejtes immunitás a Coviddal szemben.

A szegedi Avidin Kft. az első magáncég fejlesztette ki azt a tesztet, amivel megtudhatjuk, adott-e védelmet az oltás, amit beadattunk. De ha átesett a koronavírus fertőzésen, akkor is képes kimutatni a védettséget - vagy annak hiányát.

A T-sejtes immunitás a lényeg

Az eddigi antitest-tesztek azt vizsgálták, hogy jelen vannak-e vérben a koronavírust semlegesítő antitestek. Létezik azonban egy másfajta védettség is, az úgynevezett T-sejtes immunitás. Ezek a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad. Az új módszerrel pontosan meg lehet mondani, hogy a szervezetben hány darab védő T-sejt van.

A labort tudományos tanácsadóként Szebeni Gábor, a Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa segítette. A tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön, így egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. A vérminta vizsgálata több napig tart, így az ára is körülbelül az antigén tesztek háromszorosa.

Kinek érdemes elvégeztetnie az új tesztet?

A tesztet azoknak javasolják elvégeztetni, akik kaptak oltást, vagy átestek a fertőzésen, és szeretnék megtudni, hogy kialakult-e a T-sejtes immunitás a szervezetükben. A teszt azt is megmutatja, hogy milyen erős immunitást ad az adott oltás.

Az eljárás egyedisége, hogy kifejezetten a koronavírusra fejlesztették ki. A különféle mutánsok aminosav-szerkezete nem különbözik egymástól alapvetően, ezért a módszer mindegyik variáns esetén alkalmazható. Emellett az is a vizsgálat tárgya még, hogy a különböző variánsok mekkora sejtes immunitást váltanak ki.

Olvasson tovább!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához