Ezeket látta már?

Kaphat-e oltást, aki penicillinérzékeny?

koronavírus, covid, vakcina

Több vakcina esetén is felmerült, hogy penicillinérzékenyeknek nem ajánlott. Mi a helyzet a gyógyszerallergiásokkal? Szlávik János, infektológus a Kossuth Rádió Vírusinfó c. műsorában válaszolt a betelefonálók kérdéseire.

Ma már eléggé egyértelművé vált, hogy az allergiások közül kik és milyen gyógyszereket kaphatnak, a koronavírus oltások egyike sem tartalmaz penicillint. Egyébként pedig a gyógyszerérzékenység nem jelent kontraindikációt azaz ellenjavallatot egyik oltás esetében sem.

A Pfizer és a Moderna esetében az oltások kezdetén felmerült, hogy azoknak akiknél korábban már kialakult súlyos allergiás reakció vagy roham (anafilaxiás sokk) akár ételre, akár gyógyszerre, nekik az oltóorvosok nem adták be az oltást. Ma már tudjuk, hogy ezeket az oltásokat csak akkor nem javallott beadni, ha a páciensnek az oltóanyag valamelyik összetevőjével szemben van érzékenysége.

Ez is érdekelheti:

Az oltópontokon mindig rendelkezésre áll olyan gyógyszer, amellyel az allergiás rohamok ott helyben jól kezelhetők, ezért, ha bármilyen okból előfordulna akármilyen allergiás reakció, azt biztonságosan lehet kezelni.

Szerencsére most már nagyon sok oltást beadtunk és nagyon ritka, hogy bárkinél is allergiás reakciót váltana ki az oltóanyag, tehát sem gyógyszerérzékenység, sem allergia miatt nem kell félni az oltásoktól. Magyarországon kb. minden 3. ember allergiás, és az ő körükben is nagyon elvétve mutatkoznak allergiás reakciók az oltás után.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához