Ezeket látta már?

Készüljön, a virológus elmondta, milyen nyárra számíthatunk!

oltás, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid

A szakember szerint minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye a negyedik hullámnak.

Minél többen oltatják be magukat a koronavírus ellen, annál kisebb az esélye a negyedik hullám kialakulásának - közölte Rusvai Miklós virológus hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

3 hónapos szünet várható a koronavírus terjedésben

A szakember rámutatott arra, hogy akik nincsenek beoltva, veszélyeztetik a beoltottakat is azzal, hogy új mutánsokat hordozhatnak.

Nyáron 3 hónapos szünet lesz a koronavírus terjedésében - vélekedett Rusvai Miklós, aki szerint ezt az időt ki kell használni az immunizálásra. A virológus beszélt arról is, hogy a Sinopharm-vakcina teljes dokumentációjában nem volt újdonság. Az, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos, eddig sem volt kétséges - hangsúlyozta.

A Magyarországot is elérő indiai mutánsról azt mondta, hogy jobb a terjedőképessége, mint a brit mutánsnak. Rusvai Miklós szerint ezt az bizonyítja, hogy az Egyesült Királyságban az új esetek 70 százalékát az indiai variáns okozza.

Az indai mutáns 4 jellemző tünete

A vírus indiai variánsát 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak.

Az indiai variáns a B.1.617 kódot kapta. Jelen tudásunk szerint két olyan mutációja is van, mely nagy mértékben gyengítheti a vírus elleni küzdelmet. Mindkét mutáció annál a fehérjénél található, melynek segítségével a vírus bekerül az emberi sejtekbe, nagyon leegyszerűsítve, amellyel a sejtekben található receptorokhoz hozzákapcsolódik. A változásoknak köszönhetően a vírus könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat.

Az E484Q segítségével a vírus könnyebben képes „kikerülni” a szervezet immunrendszerét, vagyis nagyobb az esélye arra, hogy elszaporodjon és súlyosabb tüneteket okozzon.

Az L452R pedig a vírus fertőzőképességére van hatással. Korábbi, hasonló mutációval rendelkező vírusvariánsok fertőzőképessége akár 20 százalékkal is nagyobb lehet, mint ezekkel a mutációkkal nem rendelkező variánsoké.

Kutatók szerint az új variáns új tünetekkel jelentkezett. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi négy tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  4. feketegomba-fertőzés

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához