Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Kevés a koronavírusos beteg, a kórházak visszaállnak a normális működési rendre

kórház, koronavírus, műtét, műtő, covid

A covid miatt elhalasztott műtéteket folyamatosan pótolják a kórházakban, de maszkot továbbra is viselni kell.

A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Maszkot továbbra is viselni kell a kórházakban

Az új koronavírusos betegek ellátása az erre kijelölt kórházakban zajlik, a járvány miatt halasztott műtéteket és kezeléseket a kórházak folyamatosan végzik, és emellett a továbbiakban is biztosítják az kórházi oltópontok működését - olvasható a minisztérium közleményében.

A kormány arról is döntött, hogy jövő hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés, ez alól a kórházak kivételek. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mentesítette a koronavírusos betegek ellátása alól azokat a kórházakat, ahol a koronavírusos betegek ellátására elkülönített ágyszám 50 százalék alatt van.

A koronavírusos betegek ellátását az Országos Kórházi Főigazgatóság az irányító intézmények bevonásával a szükségletekhez igazodva rugalmas kapacitástervezéssel osztja fel az irányítási egységbe rendelt kórházak között. Az enyhítés az Országos Mentőszolgálatra nem terjed ki, a betegszállításban továbbra is minden mentőegységnek részt kell vennie.

Rusvai: a háborús helyzet miatt tavasszal is kialakulhat újabb járványhullám - olvasson tovább!

Így hatott a koronavírus az egészségügyre

A koronavírus miatt a legutóbbi hullám során több műtétet halasztottak el, de a járvány a szakrendelésekre, és a szűrővizsgálatok számára is hatással volt. A KSH adataiból kiderült, hogy 2020-ban a fogászatokon 41 százalékkal, a reumatológián 37 százalékkal, a bőrgyógyászaton 35 százalékkal kevesebb beteg fordult meg az elmúlt 5 év átlagához képest. A gyerekgyógyászaton 32 százalékkal, a kardiológián pedig 23 százalékkal csökkent a betegek száma.

A visszaesés legkevésbé az onkológiát érintette, ahol a korábbi évek átlagához képest 10 százalékkal volt kevesebb a beteg. Ezzel párhuzamosan a koronavírus miatt az előző évekhez képest az infektológián 21 százalékkal több beteget láttak el 2020-ban.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához