Koronavírus: 5 tünet, ami hosszú felépülést jelez

#koronavírus #covid #elhúzódó covid #tüdőgyulladás
2021.04.04.

Egyre több beszámoló jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy a COVID hosszú távú panaszokat okozhat azoknál a betegeknél is, akik enyhébb tünetekkel vészelték át a fertőzést. Az elhúzódó panaszok közt több légúti tünet is szerepel.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arra kértük, ossza meg velünk gyakorlati tapasztalatait ezzel kapcsolatban.

Elhúzódó Covid, post-COVID-19

Dr. Anthony Fauci, az USA vezető járványügyi szakértője szerint a post-COVID-19 szindróma a fertőzésen átesett személyek 25-35 százalékánál jelentkezik, így jelentős közegészségügyi problémáról van szó. Ilyenkor a páciens már nem fertőz, de elhúzódó tünetei vannak, melyek nagymértékben befolyásolják az életminőségét. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) november közepén megjelentette a listát, amely a COVID hosszú távú egészségügyi hatásait tartalmazza. A felsorolásban leggyakoribb hosszú távú tünetként az alábbiak szerepelnek:

- fáradtság

- légszomj

- köhögés

- mellkasi fájdalom

- ízületi fájdalom

Emellett sokaknál jelentkezik elhúzódó tünetként koncentrációs nehézség, fejfájás, szívdobogásérzés, izomfájdalom, depresszió és időszakos láz. Ritkábban, de súlyos panaszokról is beszámoltak néhányan: többek közt szívizomgyulladás, tüdőfunkciós rendellenességek, vesekárosodás, alvászavarok, tartós szaglásvesztés, hangulati ingadozások is lehetnek a koronavírus utáni szindróma tünetei.

Valaki sportolni, más gyógyulni szeretne

COVID utáni kivizsgálásra általában két okból érkeznek a betegek. Lehet, hogy nincs különösebb panaszuk, de olvastak, hallottak róla, hogy a koronavírus-fertőzés megviselheti a szervezetet. Sportolás megkezdése előtt általános kivizsgálásra jönnek, hogy biztonságosan kezdhessék meg a fokozatos terhelést. A másik csoportba tartoznak, akiknek az életminőségükre is ható, komolyabb panaszaik vannak.

- A legfőbb tünetek közé tartozik az elhúzódó köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom. Sokan panaszkodnak arra, hogy a betegség lezajlása óta a mélyebb levegővétel nehézséget okoz, amit a beteg a rendelőben gyakran úgy fogalmaz meg, hogy „nem tudom jól teleszívni a tüdőmet” – mondja dr. Tárnok Ildikó. A tüdőgyógyászati panaszok mellett sokan számolnak be alvászavarról, hangulatingadozásról és szorongásról is, a fertőzés lezajlását követően.

Ez is érdekelheti:

Nem minden esetben a tüdő érintett

A COVID utáni kivizsgálás során részletes tüdőgyógyászati vizsgálatot végeznek, melynek része lehet a panaszoktól függően, a komplex laborvizsgálat mellett a légzésfunkció és a mellkas CT is. Számolni kell a társbetegségek jelentőségével is, hiszen a koronavírus, csakúgy, mint egyéb légúti fertőzések, szintén belobbanthatja az asztmát, így ez is okozhatja például az elhúzódó köhögést. Ez a panasz egyébként szénanáthás betegeknél is gyakrabban megfigyelhető.

Az elvégzett vizsgálatok eredményei és a beteg tünetei alapján gyógyszeres kezeléssel lehet az elhúzódó köhögést csökkenteni, megszüntetni. Előfordulhat azonban, hogy a panaszok hátterében nem lehet tüdőgyógyászati eltérést kimutatni. Ilyen esetben például a légzési nehézség kapcsán gondolni kell a rekeszizom érintettségére is. Ha ez áll a légzési panaszok hátterében, akkor légzőtornát, egyéb fizikoterápiát szoktam javasolni, ez segíthet a betegeknek – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

Forrás: Tüdőközpont

Forrás: EgészségKalauz