Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: a BA.2 alvariáns miatt többször is el lehet kapni az omikront?

omikron, ba.2, koronavírus, covid

Az omikron alvariánsa, a BA.2 egyre több országban terjed, ezért a WHO a figyelemmel kíséri.

A WHO arra számít, hogy a még fertőzőbbnek tűnő omikron alvariáns, a BA.2 a világ egyre több pontján fog megjelenni, igaz, az még nem világos, hogy az új koronavírus-alvariáns képes-e áttörni az eredeti omikronnal fertőzöttek védelmét – írja a CNBC cikke alapján a Portfolió.

A BA.2 alvariáns áttöri az immunvédelmet?

Maria Van Kerkhove, a WHO képviselője közölte, hogy a szervezet 4 különböző alvariánst tart szemmel. A BA.2-vel kapcsolatban kiemelték, hogy még fertőzőbb, mint az „eredeti” változat, ezért valószínűleg még jobban el fog terjedni. A WHO figyeli a BA.2-t, hogy kiderüljön, emelkednek-e az esetszámok azokban az országokban, ahol megjelenik.

Egyelőre nem tudni, hogy a BA.2 miatt az omikront hányszor lehet elkapni. "Nem hiszem, hogy az adatok egyértelműek" - mondta Dr. Sabrina Assoumou, a Boston Medical Center munkatársa az NBC Bostonnak. "Azt hiszem, amit tudunk, az az, hogy általában véve, ha valaki egy bizonyos variánssal fertőződik, bizonyos ideig védett. Az én meglátásom az, hogy aki átesett az eredeti fertőzésen, feltehetően 3 hónapig nem kapja el az omikront."

Ezeket tudjuk a BA.2 alvariánsról

Az EgészségKalauz már korábban megírta, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos még február elején bejelentette, hogy megjelent nálunk is az omikron alvariánsa, a BA.2, amit lopakodó variánsnak is neveznek. A BA.2 a PCR-tesztekkel kimutatható, de pont amiatt nevezték el lopakodónak, mert ez nem feltétlen tud megvalósulni a gyakorlatban minden alkalommal.

Egy dán vizsgálat korábban megállapította, hogy a BA.2 "lényegesen" fertőzőképesebb, mint a BA.1. A tanulmány arra is bizonyítékot mutatott, hogy a BA.2-es alváltozat jobban ki tudja kerülni a vakcinák okozta védelmet. De az oltott emberek azonban még mindig kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, mint az oltatlanok, és kisebb valószínűséggel adják tovább a fertőzést.

Egyelőre nincs arra utaló adat, hogy a BA.2 súlyosabb betegséget okozna, mint a korábbi omikron alváltozatok. "Más országokat vizsgálva, ahol a BA.2 most előzi meg, nem látunk a vártnál nagyobb mértékű kórházi kezelést" - nyilatkozta korábban Dr. Boris Pavlin, a WHO munkatársa.

Omikronra utaló tünetei vannak, de mégis negatív a teszt? Ez okozhatja - olvasson tovább!

Francois Balloux, a számítógépes rendszerbiológia professzora és a UCL Genetikai Intézet igazgatója szerint a BA.1 és a BA.2 "az omikron két, epidemiológiailag nagyjából egyenértékű alvonalának tekinthető". A korábbi változatokhoz hasonlóan a szakértők úgy vélik, hogy a vakcinák továbbra is rendkívül hatékonyak a súlyos megbetegedések, a kórházi kezelés és a halálozás ellen.

Forrás: Portfólió
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához