Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikronra utaló tünetei vannak, de mégis negatív a teszt? Ez okozhatja

koronavírus, teszt, kötelező, műtét

Az omikron változatnál a koronavírus tesztek a többi variánshoz képest gyakrabban mutatnak negatív eredményt tünetes betegeknél.

Az orvosok az omikron esetében egyre több esetben figyelnek meg negatív PCR-teszteket és koronavírus-fertőzéses tünetekre panaszkodó betegeket. Számos oka lehet annak, hogy egy teszt miért lesz negatív - írj a Mint.com.

Túl kevés a vírus a szervezetben

Dr. Bharesh Dedhia, a P. D. Hinduja Kórház és Orvosi Kutatóközpont intenzív terápiás főorvosa szerint ennek több oka lehet, amelynek egy része a mintavételhez kapcsolódik. Ha például mintát a teszthez nem megfelelően veszik el, vagy esetleg a tárolásuk, szállításuk nem megfelelő, akkor a teszt fals negatív eredményt is mutathat. Az orvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a PCR-vizsgálat során egyes omikron alvariánsok is negatívnak bizonyulhatnak.

A BA2 omikron variánsból hiányzik egy olyan genetikai jellemző, amelyet a tudósok korábban az omikron esetek azonosítására használtak. Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos covidtesztek nem mutatják ki a fertőzést.

"Véleményem szerint az egyik legfontosabb tényező, hogy a vírusterhelés meglehetősen alacsony. Tehát van egy úgynevezett CT-értékünk, más néven ciklikus küszöbértékünk. És az ICMR-irányelvek szerint, ha a CT-érték nagyobb, mint 35, a teszt negatívnak tekinthető. Ha tehát egy személy vírusterhelése nagyon alacsony, akkor a ciklikus küszöbérték nagyobb lesz 35-nél, és a tesztet negatívnak fogják jelenteni" - emelte ki az orvos, aki hozzátette, hogy az omikront a PCR-tesztek többsége kimutatja.

"Ha a PCR-tesztben az S gén csökkenése látható, akkor nagy valószínűséggel omikron, ha pedig az S gén jelen van, akkor több, mint valószínű, hogy delta variánsról van szó. A megerősítést azonban génszekvenálással kell elvégezni" - magyarázta Dedhia.

Gyorsteszt: innen érdemes mintát venni, hogy biztos eredményt mutasson!

Az omikron esetében befolyásolhatja az eredményt az antigénteszteknél, hogy orr-vagy torokváladékból veszik le a mintát. Egy január elején végzett amerikai felmérésben, az ottani kutatók mind a PCR-t, mind az Abbott Laboratories BinaxNOW gyors antigéntesztjét elvégezték 731 tesztet kérő személyen.

Az orrból vett minta a legmagasabb vírusszinttel rendelkező, valószínűleg fertőző személyek több mint 95%-át kimutatta.- mondta Dr. Diane Havlir, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa. A kutatók 115 pozitív PCR-tesztet végző önkéntes esetében hasonlította össze a BinaxNOW eredményeit az orrból és a torokból vett mintákkal, amelyeket képzett szakemberek vettek. A torokminták csaknem 40%-kal kevesebb esetet mutattak ki, mint amiket az orrból vettek.

Ez a különös tünet akár gyógyulás után is elárulja, ha az omikron fertőzte meg - olvasson tovább!

Ha negatív a tesztünk, de továbbra sem vagyunk jól, akkor maradjunk otthon. Tartsuk háziorvosunkkal telefonon a kapcsolatot és ha nem enyhülnek a tünetek, akkor két nap múlva ismételjük meg a tesztet.

Forrás: Mint.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához