Koronavírus: a fertőzés lefolyása az első tünetektől a tüdőgyulladásig

#koronavírus #koronavírus ellen #fertőzés #vírus
2020.03.21.
Koronavírus: a fertőzés lefolyása az első tünetektől a tüdőgyulladásig

A koronavírus a tüdőt és a légzőszervek egy részét is megtámadja, de milyen a betegség lefolyása? Milyen az első tünet, és milyen a legsúlyosabb?

John Wilson, légzőszervi szakorvos a The Guardiannek részletezte, hogy néz ki a koronavírus okozta betegség lefolyása.

Az orvos elmondta, hogy a Covid-19 az emberek többségénél csak enyhe, megfázásszerű tüneteket okoz. A fertőzöttek közül azonban minden 6. embernél súlyos tünetek alakulnak ki, jellemző tünete a tüdőgyulladás.

John Wilson 4 kategóriába sorolja a fertőzötteket:

  1. a legenyhébb tünetekkel rendelkezők, vagy akár teljesen tünetmentesek is lehetnek
  2. felső légúti fertőzést tapasztalók: láz, köhögés, fejfájás, kötőhártya-gyulladás a tünet
  3. a hagyományos influenzához hasonló tüneteket tapasztalnak, ami akadályozza őket a munkavégzésben
  4. tüdőgyulladás alakul ki, ez a legsúlyosabb fázis (ide tartoznak a cukorbetegek, szívbetegek, tüdő - és hormonproblémákkal rendelkezők és az idősek)

Olvasson tovább!

Az orvos elmondja, hogy láz és köhögés esetén a koronavírus már bekerült a légutakba, aminek hatására a légzőfal megsérül és begyullad - ilyenkor még egy porszem is köhögést válthat ki.

Az igazi baj azonban akkor történik, amikor gyulladás alakul ki a légutak végén elhelyezkedő gázcserélő egységekben, majd a légzsákokban is., ugyanis így a fertőzött sejtek szétáramlanak az egész tüdőben, tüdőgyulladást okozva.

Ebben a fázisban a tüdő már nem képes elegendő oxigént juttatni a váráramba, a folyamat pedig végül halálhoz vezet. Erre az állapotra lehet megoldás a lélegeztetőgép, ugyanis azzal magas oxigénszintet tartanak fenn, egészen addig, amíg a tüdő újra képes lesz a normálisan működésre.

Ezek a legkritikusabb napok

Az orvosok szerint légzőszervi komplikációk szempontjából jellemzően a betegség 5. és a 10. napjai közötti időszak a legaggasztóbb. Különösen igaz ez az idősebb betegekre, vagy azokra, akik magas vérnyomással, komolyabb túlsúllyal vagy cukorbetegséggel küzdenek. A fiatalabb betegeknél jóval később, akár a betegség 10. vagy 12. napján alakulhatnak ki a szövődmények.

Akik viszont eljutnak a 14. napig súlyosabb szimptómák nélkül, azok jó eséllyel már a teljes felgyógyulás útjára léptek.

A COVID okozta tüdőgyulladás a röntgenfelvételen tejüvegszerű homályként jelenik meg mindkét tüdő alsó részén. A tüdőgyulladás a véroxigénszint esését okozza. Ez az esés olyannyira lassú, hogy a fertőzött akár észre sem veszi, hogy oxigénhiányos állapotba került.

Forrás: EgészségKalauz