Koronavírus: a maszkhasználat nagyban befolyásolja, hogy súlyos lefolyású, vagy könnyebben átvészeljük a fertőzést

koronavírus, maszk, covid

Min múlik, hogy súlyos lefolyású a koronavírus fertőzés, vagy éppen alig vesszük észre?

A Covid idején a maszkhasználatnak nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk. Nem mindegy, mekkora dózisú koronavírussal fertőződtünk meg, amit a maszk nagyban befolyásolhat.

Szakmai körökben létezik egy hipotézis, amely szerint a betegség súlyossága egyenesen arányos a szervezetünkbe jutott Covid-19 vírusszámával. Merkely Béla is felhívta arra a figyelmet, hogy a maszkhasználat nemcsak a fertőzés arányát befolyásolja, hanem az új megbetegedések esetében is mérsékelheti a koronavírus fertőzés súlyosságát.

Nem elhanyagolható, hogy például a hajókon, ahol mindenkinek kötelező volt maszkot hordani, a tünetmentes esetek az összes eset 80 százalékát tették ki.

Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora a CNN-ek nyilatkozott, és elmondta, hogy, ha alacsony a vírusdózis a szervezet képes lehet elszigetelni a vírust, és a betegség ki sem alakul. Ellentétben a magasabb dózissal. De a fertőzés esélyét a víruskitettség időtartama is befolyásolja: vagyis, nem mindegy, hogy egy fertőzött csak elsétált mellettünk az utcán, vagy sokáig egy légtérben voltunk vele.

Természetesen, nem mindegy milyen egészségi állapotban vagyunk: ha kialvatlanok, stresszesek vagyunk, gyenge az immunrendszerünk, könnyebben elkaphatjuk a koronavírust.

Forrás: EgészségKalauz