Koronavírus: a nőkön kevésbé fog a fertőzés, mint a férfiakon?

#koronavírus #Covid-19 #koronavírus ellen #covid
2020.11.24.

A legújabb kutatások szerint a férfiak szervezetében gyorsabban csökkenhet a koronavírus fertőzés után termelődő antitestek száma, mint a nőknél.

A Strasbourgi Egyetem kórházainak pozitív koronavírus dolgozóit vizsgálták, és érdekes következtetésre jutottak, amit a MedRxiv szaklapban tettek közzé: a férfiaknál gyorsabban esett vissza az antitestek száma, mint a nőknél, függetlenül a súlyuktól és életmódjuktól.

Sabra Klein, a Johns Hopkins Központ kutatója szerint a férfiak esetében az antitestszint-csökkenés a vakcinával történő immunizációt követően is megtörténhet. Vagyis előfordulhat, hogy a férfiaknak szükségük lesz még egy adag koronavírus oltóanyagra az immunitás fenntartásához.

Egy korábbi kutatásból pedig az is derül ki, hogy ugyan a nők könnyebben megfertőződhetnek koronavírussal, a férfiak esetében viszont a már kialakult Covid-19 betegség esetén kétszer akkora az esély a halálozásra.

Ezt kínai és olasz, valamint spanyol adatok is alátámasztották: Olaszországban a koronavírus megbetegedésekből eredő halálozások 70 százaléka a férfiak körében következett be, Spanyolországban pedig kétszer annyi férfi halt meg, mint nő.

Az okokat egyelőre még nem ismerik, de közrejátszhat az is, hogy a hormonrendszerben az ösztrogén ösztönzi az immunválasz kialakulását egyes fertőzések esetén. De azt sem tartják mellékesnek, hogy a férfiak hajlamosabbak könnyedébben venni a koronavírus elleni védekezéshez nélkülözhetetlen kézmosását és higiénés szabályok betartását.

Forrás: EgészségKalauz