Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: a tünetmenteseknél is átterjedhet a szívre és az agyra is

terheléses EKG, szív, koszorúerek, szív- érrendszer, szívritmuszavar, szívbetegség

A Covid-19 napokon belül átterjedhet, és több hónapig jelen lehet a különböző szervekben.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) új tanulmánya szerint mivel a koronavírus szinte bármelyik szervrendszerre átterjedhet, ez hozzájárulhat a long Covid tüneteinek folyamatosságához. A tanulmány kitér arra is, hogy még a tünetmentes vagy az enyhe tünetes fertőzötteknél is kialakulhat a hosszú Covid.

Az NIH kutatói 44 beteg boncolási eredményeit vizsgálták, és a szövetminták alapján kimutatták, hogy a nagyon sokáig, még a tünetek megjelenését követő 230. napon is találtak Covid-19 részecskéket számos szervben, a szívben és az agyban is.

A mintát a betegek halálát követő egy napon belül levették, majd a szöveteket megőrizve vizsgálták a vírusszintet. A szívből, a tüdőből, a vékonybélből és a mellékvesékből gyűjtött vírusmintákat is sikerült növeszteniük, és bár az továbbra is igaz, hogy a legtöbb koronavírus a tüdőben és a légutakban van, de a vizsgálatok alapján kiderült, hogy tovább terjedhet akár az agyra is.

Azt ugyan még nem tudni, hogy a long-covidot krónikus betegségnek lehet-e tekinteni, ugyanis arra vonatkozó adatok még nincsenek, hogy mit okoz a betegséget követő években, mint ahogy azt sem, hogy fiatalkori demencia vagy tartós szívelégtelenség kialakulhat-e ennek következtében.

Olvasson tovább! Omikron: mennyit ér a harmadik és a negyedik oltás? Magyar szakember mondta el véleményét

Forrás:

Research Square: "SARS-CoV-2 infection and persistence throughout the human body and brain."

Bloomberg News: "Coronavirus Can Persist for Months After Traversing Body."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához