Koronavírus: az ember nem ló, vagy tehén. Ez az igazság az ivermektinről!

ivermektin, koronavírus, covid-19, fertőzések,mellékhatás

Szakgyógyszerészt kérdeztünk, mi az igazság az állatoknak szánt, ivermektin hatóanyagú parazitaölőkról, nemrégiben ugyanis egy közösségi médiás posztnak köszönhetően itthon is megindult a felvásárlás - koronavírus ellen, emberi fogyasztási céllal.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala arra kéri az embereket, hogy hagyják abba az állatgyógyászati ​​készítmények szedését a Covid-19 kezelésére vagy megelőzésére, miután több bejelentést kaptak azokról a betegekről, akik kórházba kerültek, miután " öngyógyítást végeztek lovaknak szánt ivermektinnel "-írja a szövetségi hivatal.

"Nem vagy ló. Nem vagy tehén. Komolyan: hagyd abba!"

- írta Twitter -üzenetében az FDA szombati hivatalos fiókjából , a fogyasztói frissítések mellett, amelyek részletezik, miért lehet a gyógyszer veszélyes az emberek számára.

Ahogy korábban megírtuk, a Nébih is figyelmeztette a lakosságot, hogy az állatgyógyászatra szánt, hazai forgalomban kapható parazitaölők nem alkalmasak emberi fogyasztásra. Ennek ellenére továbbra is nagy a félreértés a lakosság körében, ezért szakgyógyszerészünk dr. Budai Marianna összeszedte, mit kell tudni az ivermektinről.

Az ivermektint az 1970-es években szintetizálták, és korábban kizárólag az állatgyógyászatban, a fonálféreg okozta fertőzések kezelésében alkalmazták. Később azonban kiderült, hogy az emberek számára is hatásos lehet bizonyos betegségek gyógyítása során.

Videóra vették: így fertőz a koronavírus. Szinte felrobban a sejt - kattintson!

Ivermektin: a humán orvoslásban is használják

Világszerte és hazánkban is forgalomban vannak az ivermektin 0,1 %-os koncentrációjú, spot on (rácsepegtetés) formában alkalmazott készítményei, amik fonalférgek vagy külső élősködők okozta fertőzések kezelésére alkalmazhatók kisrágcsálók, díszmadarak, galambok, nyulak, kígyók és gyíkok esetében.

Évekkel később derült fény arra, hogy az ivermektin a humán orvoslásban is alkalmazható, elsőre meghökkentő indikációkban: belsőlegesen alkalmazva parazita-ellenes szerként engedélyezték például az USA-ban. De az is kiderült, hogy a külsőlegesen adagolt ivermektin hatásosan elpusztítja a fejtetveket, kezeli a rühességet, illetve az ivermektines krém kedvező hatású a vöröses bőrfoltokkal járó rosacea nevű bőrbetegség kezelésére. Magyarországon egyetlen ivermektin tartalmú humán gyógyszer van patikai forgalomban – egy a rozáceás foltok kezelésére szolgáló, vényköteles krém.

Ivermektin koronavírus ellen?

Az elmúlt hónapokban, az új típusú koronavírus járvány elleni küzdelem kapcsán ismét a kutatások középpontjába került az ivermektin. Úgy tűnik ugyanis, hogy az ivermektin koronavírus ellenes hatással is rendelkezik. Noha ez a laikusok számára „világnóvumnak” és a járvány végét vizionáltató hírnek tűnhet, a kutatók számára a felfedezés nem túlságosan meglepő.

Régóta ismert, hogy az ivermektin számos vírus ellen hatásos. A Zika-vírus vagy a Chikungunya-vírus ellen éppen úgy, mint a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz vagy a Dengue-láz kórokozója ellen. Sőt, leírták az ivermektin HIV-ellenes hatását is, és a baktériumok közül a Mycobacteriumok ellen is hatékonynak mutatkozott.

Ivermektin: más a kémcsőben és más az emberi szervezetben

Kutatók majmokból kinyert sejteket fertőztek meg kémcsőben Covid-19 vírussal (SARS-CoV-2). Amennyiben ivermektint is adtak a kémcső tartalmához, akkor a vírusok szaporodását igen jelentősen sikerült visszaszorítani: a kísérleti sejtkultúrában 48 óra alatt a koronavírusok száma 5000-ed részére csökkent. Jelenleg ez a vizsgálat nyújtja a kiindulópontot minden olyan feltételezéshez, ami alapján az ivermektint érdemes lehet adni a SARS-CoV-2-vel megfertőződött embereknek.

A kémcsöves, sejtvonalas kísérletek eredményei azonban nem ültethetők át automatikusan a humán gyógyításba. Állatkísérleteknek, humán vizsgálatoknak kell megelőznie egy esetleges humán gyógyszeralkalmazást. Jelenleg világszerte 30-40 helyen vizsgálják az ivermektin humán alkalmazásának a hatásosságát/biztonságosságát Covid-19 fertőzésnél. Egyelőre megbízható eredmény még nem született.

Előrevetíti azonban a nehézségek és problémák sorát az, hogy a SARS-CoV-2 vírus elpusztításához szükséges ivermektin-koncentráció olyan magas, amit a humán szervezet nagy valószínűséggel nem tud tolerálni. A még biztonságos humán terápiás ivermektin-dózis esetén a vérszint 20-80 nanogramm/ml; ahhoz pedig, hogy a koronavírusok száma redukálható legyen, mikrogramm/ml tartományban kell(ene) lennie az ivermektin-szintnek! Vagyis, feltételezhetően 1000x nagyobb ivermektin-mennyiséget kellene a szervezetbe juttatni, mint a szokásos 3-15 mg.

Csak az engedélyezett humán gyógyszer bevétele biztonságos

Már Paracelsus, a 16. századi svájci természettudós is megfogalmazta, hogy a dózis dönti el, hogy egy vegyület gyógyszer vagy méreg.

Fennáll a reális esélye annak, hogy a magas dózisban adagolt, koronavírus ellen potenciálisan hatásos ivermektin már „méregként” működik, és igen súlyos, életveszélyes mellékhatásokat okoz. Ennek részeként a hányinger, a hasi fájdalom, a bőrkiütés, az immunszuppresszió, a láz mellett a szívfrekvencia emelkedése, az instabil vérnyomás éppen úgy felléphet, mint a központ idegrendszeri hatások, köztük a légzési nehézség, az eszméletlenség vagy a szívmegállás.

A humán vonatkozásokat tekintve tehát az ivermektin hatásosan elpusztítja a parazitákat, a fejtetveket, sőt a rosacea kezelésére is eredményesen használható. Nem zárható ki, hogy a jövőben a vegyület vírusellenes hatását is ki fogják aknázni, akár a Covid-19 terápiájában. Ezt azonban, lévén szó belsőleges alkalmazásról és egy olyan hatóanyagról, ami - különösen nagy dózisokban adva - súlyos mellékhatásokat okozhat, alaposan vizsgálni kell, széles körű, nagy betegszámú klinikai vizsgálatokban.

Olvasson tovább!

Mindenkit óva intenek a hazai és nemzetközi gyógyszerügyi hatóságok a saját elgondolás alapján történő ivermektin-rendeléstől és- alkalmazástól, legyen szó akár veteriner, akár humán készítményről, akár a Covid-19 megelőzéséről, akár annak kezeléséről.

Elegendő arra gondolni, hogy néhány hónappal korábban milyen izgalomba hozta a világot a maláriaellenes hidroxi-klorokin Covid-19-ben történő alkalmazása, és milyen súlyos, esetenként halálos következményei lettek a meggondolatlan adagolásnak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: Nature

Forrás: EgészségKalauz