Féreghajtót koronavírus ellen? Ne dőljön be, mérgező

Féreghajtót koronavírus ellen? Ne dőljön be, mérgező

Interneten terjed egy álhír, mely szerint az állatoknak szánt féreghajtó az igazi, filléres gyógymód a Covid-19 ellen. Már az állatorvosoknál is sokan keresik, de a hatóság figyelmeztet: ezek a szerek nem embernek valók.

A csodaszernek kikiáltott, úgynevezett ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítményeket alapvetően féreghajtásra használják, hatékony a fonálférgekkel – gyomorbélférgek, szívférgek, tüdőférgek – és számos ízeltlábúval – például tetvek, bagócsok, rühatkák – szemben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy az állatgyógyászati készítmények sehol nem engedélyezettek emberi alkalmazásra. Nem emberek számára lettek fejlesztve, kipróbálásuk kizárólag állatokban történt meg. Külön kiemelték, hogy az állatgyógyászatban engedélyezett külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák – például a különféle ráöntő és rácsepegtető oldatok – szájon át történő bevétele a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat.

A házi gyógymódok sem hatásosak koronavírus ellen, olvasson tovább!

A téma azért merült fel, mert – ezt a Nébih is kifejtette – a koronavírus-járvány terjedésével világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a betegség megelőzésére és kezelésére esetlegesen alkalmas molekulák és módszerek iránt. A kutatók a korábban más célra engedélyezett vegyületek között is keresik a gyógyszerjelölteket. Így került a látókörükbe az állatgyógyászatban már évtizedek óta engedélyezett és széles körben használat ivermektin, amely ugyan alapvetően parazitaellenes hatóanyag, de egyes vírusokkal szembeni hatékonysága is ismert.

A hivatal kiemelte, hogy az ivermektin jelenleg nem javallott a Covid-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére! Még számos további vizsgálatra van szükség annak eldöntése céljából, hogy alkalmas-e rá, ha igen, milyen dózisban és mennyi ideig adva, valamint milyen betegcsoportokban. Egyúttal kérték az állatorvosokat, hogy a kockázatokat minden esetben jelezzék az érdeklődők felé és hívják fel a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszeralkalmazás veszélyeire.

Forrás: egeszsegkalauz.hu