Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: az ételallergiások nehezebben kaphatják el a covidot?

ételallergia

Egy nemrég megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy a koronavírussal való megfertőződés milyen kapcsolatban állhat az ételallergiával.

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek által megrendelt kutatás 1400 amerikai háztartás négyezer tagját vizsgálta, az ételallergia mellett arra is kitérve, hogy az elhízottság, a magas BMI, az asztma és a 12 év alatti életkor, valamint a koronavírussal történő megfertőződés között milyen összefüggések figyelhetők meg. Azok, akik esetében orvos diagnosztizálta az ételallergiát, 50 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg koronavírussal, mint azok, akik nem allergiások semmilyen élelmiszerre - írja a MedicalXpress alapján az Infostart.

A szakemberek korábban azt gondolták, hogy az ételallergiások azért kapják el ritkábban a koronavírust, mert a legtöbbször otthon étkeznek, így a kitettségük is kisebb. A tudósok azonban most azon az állásponton vannak, hogy a gyakori otthoni étkezés alig csökkenti a koronavírus-fertőzés esélyét. Sokkal érdekesebb eredmény, hogy az ételallergiára jellemző gyulladás csökkentheti ACE2 receptor nevű fehérje szintjét a légúti sejtek felszínén. Mivel a covid ezen a receptoron keresztül jut be a sejtekbe, ezért az ACE2 hiánya csökkentheti a koronavírus fertőzőképességét. Az allergiás asztmában szenvedőknél ugyanakkor a tanulmány szerint nem kisebb a koronavírus-fertőzés esélye.

Rossz hír! Egy újabb koronavírust azonosítottak pockokban Európában - olvasson tovább!

Ehhez képest az elhízás növeli a koronavírus-fertőzés valószínűségét. Minden 10 százalékpontos emelkedése a BMI-percentilisnek 9 százalékkal növelte a covid kockázatát.

Forrás: infostart.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához