Koronavírus: az oltás beleszólhat a női ciklusba

#menstruáció #menzesz #oltás #koronavírus
2021.04.20.

Az eddigi tapasztalatok szerint a Covid-19 elleni oltás befolyásolhatja a menzeszt.

A koronavírus oltások újabb mellékhatását figyelték meg: az oltott nők egy része erős menstruációs vérzésről számolt be, valamint arról, hogy előbb jött meg a menzeszük. A mellékhatást két kutató is alátámasztja: Dr. Katherine Lee és dr. Kate Clancy, akik a megszokottnál korábbi vérzést tapasztaltak, valamint erősebbet is. Miután dr. Clancy közzétette a tapasztalatait a közösségi médiában, rengetegen reagáltak rá, miszerint hasonlót tapasztaltak, de olyan is volt,akinek olyan erős volt a vérzése, hogy orvost kellett hívnia.

A tapasztalatok ellenére a kutatók jelenleg azon az állásponton vannak, hogy a személyes beszámolók alapján nem mondható az ki, hogy a Covid-19 elleni oltás hatással lenne a menstruációra. Kihangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség, és ha fenn is állna ilyen, az átmeneti - csak úgy, mint a többi mellékhatás.

Azt azonban elképzelhetőnek tartják, hogy az oltás után fellépő gyulladás és az ösztrogén változásai befolyásolhatják a menzeszt. Továbbá abban is sokan egyet értenek, hogy a termékenységre nincs hatással.

Ez is érdekelheti:

Forrás: metro.co.uk.

Forrás: EgészségKalauz