Koronavírus: egy vuhani laboratóriumból szabadult ki?

#koronavírus #Covid-19 #vírus #fertőzés
2020.04.15.
Koronavírus: egy vuhani laboratóriumból szabadult ki?

Bár jelenleg biztonsággal az sem jelenthető ki, hogy természetes, és az sem, hogy mesterséges úton jött létre a koronavírus, az USA-ban azonban több helyen lehet olvasni, hallani arról a feltételezésről, hogy egy vuhani laboratóriumból szabadulhatott ki.

Az új típusú koronavírus valószínűleg nem laboratóriumból szabadult ki, de ez sem tudható bizonyossággal, eddig egyetlen feltételezést sem sikerült igazolni - jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerdán a Pentagonban újságíróknak. A tábornok az amerikai hírszerzés információira hivatkozva fejtette ki véleményét a rendkívül gyorsan terjedő vírus eredetéről - írja az MTI.

Még nem tudni, hogy valóban természetes eredetű-e a koronavírus

Arra az újságírói kérdésre, hogy legalább minimális bizonyítékot sikerült-e találni a vírus laboratóriumi előállítására és esetleges véletlen kiszabadulására, Milley nem adott egyértelmű választ:

"Sokféle hír és spekuláció lát napvilágot a sajtóban, blogokban és másutt is. Nyilván senkit nem lep meg, hogy magam is buzgó érdeklődést tanúsítok az ügy iránt, sok hírszerzési anyagot vizsgáltam át tüzetesen. Azt mondhatom, hogy jelenleg nincs meggyőző bizonyíték, jóllehet, az eddigiek arra utalnak, hogy a vírus természetes úton terjedt el. De még ez sem biztos."

A vírus terjedésének természetes útja - a tudósok szerint - az lenne, hogy fertőzött állatok hordozták a kórokozót, és ezekről terjedt át emberre. Egyelőre azonban még csak feltételezések vannak arról is, hogy a vírus denevérekről, kígyókról, vagy a pikkelyes tobzoskákról terjedt el. Mindhárom állatot különleges ételként árulták a vuhani piacon.

Véletlen szabadult ki a laboratóriumból a koronavírus?

Az amerikai sajtóban és egyes politikusok körében is többen gondolják azt, hogy a tudósok által teljesen ismeretlennek tartott új vírus a vuhani állami virológiai intézet laboratóriumából szabadulhatott ki, méghozzá véletlenül. Az intézményben - sajtóértesülések szerint - denevérekkel is kísérleteznek. A Fox televízió a napokban foglalkozott ezzel a feltevéssel, és név nélkül idézte a vuhani egyetem kémiai és élettudományi karának 4 tudósát, akik - az amerikai televízió információi szerint - tanulmányban erősítették meg, hogy a vírus laboratóriumból eredt.

Kedden este szintén a Fox televízió szólaltatta meg Tom Cottont, Arkansas állam republikánus szenátorát, valamint Matt Gaetz floridai republikánus képviselőt. Mindketten a vírus feltételezett laboratóriumi eredetéről nyilatkoztak.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

A vuhani laboratórium hiányosságai

A The Washington Post című lap kedden arról írt, hogy az amerikai külügyminisztérium 2018-ban diplomáciai csatornákon figyelmeztette Pekinget a vuhani laboratórium biztonságosságának és menedzsmentjének hiányosságaira. A lap a tudóstársadalom többségének azon álláspontja mellett tette le a voksát, hogy az új típusú koronavírus fertőzött állatokról terjedt el. Mindazonáltal idézett egy szakértőt, aki annak sem zárta ki a lehetőségét, hogy a vírus laboratóriumból szabadult ki.

Kedden erről a The Washington Post-cikkről faggatták Mike Pompeo amerikai külügyminisztert is egy rádióinterjúban. A tárcavezető elhárította a konkrét választ. Csak annyit mondott:

"tudjuk, hogy ez a világjárvány Vuhanból, Kínából ered, s tudjuk, hogy voltak ott olyan piacok, ahol élő állatokat árultak. Most kezdjük részletekből összerakni, hogy mi a valóság".

Forrás: MTI