Koronavírus: ekkora a gyerekek szerepe a Covid átadásában

Ősszel fokozottan fontos az immunrendszer védelme a gyerekeknél is

Egy új, belgiumi tanulmány adatai alapján a helyzet nem túl fényes.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő számolt be egy belgiumi tanulmányról, ami szerint a gyerekek között több a tünetmentes fertőzött, mint a felnőttek esetében:

"Egy belgiumi tanulmány jelent meg a JAMA Network Open-ben október 12-én. Ebben a kohorsz vizsgálatban 63 alsó tagozatos gyermeket és 118 felnőttet vizsgáltak. A vizsgálat időtartama (2020. 09. 21. – 2020. 12. 31.) alatt nem találtak különbséget a pozitív vírustesztet adó gyermekek és felnőttek aránya között.

A maszkhordás és a távolságtartás a gyermekek között nem volt követelmény. Jelentősen több fertőzött gyermek volt tünetmentes (46%), mint felnőtt (13%). Az elemzés azt mutatta, hogy a fertőzések többsége az iskolán belülről származott. A fertőzések otthoni továbbadásának forrása ezekben az esetekben a gyermek vagy a tanár volt, aki az iskolából hozta haza a vírust."

Ez a tanulmány is megerősíti azt, amiről már eddig is volt szó: mivel a gyerekek nagyobb eséllyel lesznek tünetmentesek, azaz mindenféle tünet nélkül átvészelik a koronavírust, az esély is nő arra, hogy tovább adják a fertőzést.

Olvasson tovább! Szputnyik: növelheti az AIDS esélyét két afrikai vizsgálat szerint

Hivatkozás: Meuris C, Kremer C, Geerinck A, et al. Transmission of SARS-CoV-2 After COVID-19 Screening and Mitigation Measures for Primary School Children Attending School in Liège, Belgium. JAMA Netw Open. 2021;4(10):e2128757. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.28757

https://jamanetwork.com/.../jamanetwo.../fullarticle/2784812

Forrás: EgészségKalauz