Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ez a város kisállatok ezreit semmisíti meg, hogy megállítsa az omikront

koronavírus, hörcsög, covid, Hongkong

Egy hörcsög koronavírustesztje is pozitív lett, ezért ebben a városban több mint 2200 hörcsögöt semmisítettek meg.

Hongkongban múlt héten kedden a hatóságok elrendelték több tucatnyi állatkereskedés hörcsögjeinek elpusztítását, miután a koronavírus kitörését egy bolt egyik dolgozójára vezették vissza. Ezen kívül arra kérték az embereket, hogy adják le a hatóságoknak a december 22-én vagy azt követően vásárolt hörcsögjeiket - írja a Reuters.

Egészségügyi kockázat miatt le kell adni a hörcsögöket

Az ügy tovább bonyolódott, amikor Hongkongban egy hatóságoknak átadatott, kis kedvencként tartott hörcsög is pozitívat tesztelt. Ez azért fontos, mert a mostani eset az első, hogy egy háziállatként tartott hörcsög pozitív eredményt produkált. A közfelháborodás ellenére a hatóságok felszólították a kisállat-tulajdonosokat, hogy a növekvő egészségügyi kockázat miatt adják le apró szőrös kedvenceiket.

"A kormány ismételten nyomatékosan tanácsolja a lakosság tagjainak, hogy a lehető leghamarabb adják le a helyi állatkereskedésekben 2021. december 22-én vagy azt követően vásárolt hörcsögöket humánus ártalmatlanítás céljából" - áll a kormány közleményében.

Január 22-ig összesen 2512 állatot, köztük 2229 hörcsögöt érintett az intézkedés. Carrie Lam hongkongi vezető korábban újságíróknak azt mondta, megérti, hogy a kisállat-tulajdonosok elégedetlenek a leölések miatt, de azt mondta, hogy most a legnagyobb prioritás a járvány megfékezése. Egyes tudósok és az állategészségügyi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy az állatoknak jelentős szerepük lenne a covid emberi fertőzésében.

Zéró Covid-19 stratégia Hongkongban

Közben a tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a koronavírusos esetek exponenciálisan növekedhetnek a Kowloon-félszigeten található Kwai Chung zsúfolt lakónegyedében. A kerületben szombaton már a második épületet zárták le 5 napra a fertőzés miatt .A negyedben több mint 35 000 lakosnak kell kötelezően teszteltetnie magát.

Sophia Chan, Hongkong egészségügyi minisztere vasárnap újságíróknak azt mondta, hogy a város továbbra is folytatja a megfékezés stratégiáját. Vasárnap mintegy 140 megerősített esetet jelentettek, ami a legmagasabb napi szám a pénzügyi központban 2020. július 25-e óta. Lam felszólította az embereket, hogy a jövő heti holdújévi ünnepek előtt kerüljék az összejöveteleket, hogy ezzel is megfékezhessék az omikron terjedését.

Az omikron legújabb variánsát még a PCR-tesztek sem feltétlen mutatják ki - olvasson tovább!

A helyzet próbára teszi Hongkong "zéró Covid-19" stratégiáját, amely a betegség felszámolására összpontosít. Az iskolák és tornatermek már zárva vannak, az éttermek este 6 órakor bezárnak, és a légi közlekedés is korlátozott.

Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához