Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ezen múlhat, hogy nehezen vagy könnyedén viseli a covidot

omikron, koronavírus, covid, oltás, vakcina, rajz

Kiderült, hogy miért alakulhat ki egyeseknél súlyos Covid, miközben mások könnyebben vészelik át a koronavírus fertőzést.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a kutatók rájöttek, miért okozhat egyeseknél súlyos tüneteket, másoknál pedig nem.

"A rejtély kulcsai az örökítőanyagunkban megbúvó ősi vírus örökítőanyag törmelékek lehetnek.

Örökítőanyagunk kb. 8%-át ősi vírusok (úgynevezett humán endogén retrovírusok – röviden HERV-ek) alkotják, míg saját emberi génjeink aránya csak 1,5%. Erről a témáról március 29-én már írtam,

A lektorálás előtt álló szakcikkeket ismertető Medrxiv portálon 01. 21-én jelent meg egy tanulmány, amely szerint a SARS-CoV2 vírus serkenti a humán endogén retrovírus-W, azaz HERV-W burokfehérjéjének (ENV-nek) a termelődését vérsejtekben. A HERV-W örökítőanyaga mintegy 63 millió évvel ezelőtt integrálódott akkori ősünk örökítőanyagába, így rajtunk kívül számos majomfajban is fellelhető.

Már korábban is megfigyelték azt, hogy a T-limfocita nevű fehérvérsejtben termelődő HERV-W ENV fehérje mennyisége összefügg a koronavírusos betegek légúti distressz szindrómájának súlyosságával. A mostani felfedezés azt mutatja, hogy a HER-W ENV fehérje termelődését a SARS-CoV2 vírus serkenti, de nem mindenkinél, hanem csak a betegek 20-30%-ánál, vagyis az ő esetükben genetikai hajlam állhat fenn a súlyos COVID-19 kimenetelre.

Az elhunyt COVID-19 betegekből származó szövetminták a tüdőből, a szívből, az agy szaglógumójából és az orrnyálkahártyából HERV-W ENV fehérjét tartalmaztak olyan sejttípusokban, amelyek fontosak a COVID-19 betegség kialakulásában."

Hivatkozás: Benjamin Charvet et al, SARS-CoV-2 induces human endogenous retrovirus type W envelope protein expression in blood lymphocytes and in tissues of COVID-19 patients, medRxiv (2022). DOI: 10.1101/2022.01.18.21266111

https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2022.01.18.21266111v2

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához