Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ezen múlik, hogy elveszíti-e a szaglását, ízlelését

koronavírus, szaglás, covid

Egy friss kutatás kiderítette mitől függ, hogy valaki elveszti-e a szaglását és az ízlelését, ha elkapja a koronavírust. Meg fog lepődni!

A Nature Genetics című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány azonosított egy genetikai kockázati tényezőt, amely összefüggésbe hozható a koronavírus-fertőzést követő szaglás elvesztésével - írja az NBC News.

Így okoz a covid szaglásvesztést

Hat hónappal a covid-fertőzés után az Egyesült Államokban mintegy 1,6 millió ember még mindig nem, vagy alig érez illatokat. A jelenség pontos oka nem ismert, de a tudósok szerint a koronavírus a szaglóhámsejteket károsítja. Ezek a sejtek védik a szaglóidegsejteket, amelyek az ember szaglását segítik.

"Továbbra is tisztázatlan, hogyan jutunk el a fertőzéstől a szaglás elvesztéséig" - mondta Dr. Justin Turner, a Vanderbilt Egyetem fül-orr-gégész professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban.

"A korai adatok arra utalnak, hogy a szaglóhám támasztósejtjei azok, amelyeket leginkább megfertőz a vírus, és feltehetően ez vezet maguknak az idegsejteknek a pusztulásához. De nem igazán tudjuk, hogy ez miért és mikor történik, és miért tűnik úgy, hogy ez bizonyos egyéneknél előnyben részesül" - mondta.

A tanulmány szerint egy genetikai lokusz két szaglógén közelében összefüggésbe hozható a covid által kiváltott szaglás és ízlelés elvesztésével. (A lokusz egy gén rögzített helye egy kromoszómán.)

Ez a genetikai kockázati tényező 11 százalékkal növeli annak valószínűségét, hogy a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött személynél szaglás- vagy ízlelésvesztés lép fel. Bár egyes becslések szerint 5 covid-betegből 4 visszanyeri ezeket az érzékszerveket. A kutatások szerint a szaglás és ízlelés tartós képtelensége vagy csökkent képessége hatással van a kapcsolatokra, a fizikai egészségre és a pszichológiai jólétre.

Ahhoz, hogy ezeket az eredményeket felhasználhassák, a tudósoknak többet kell megtudniuk arról, hogyan fejeződnek ki ezek a gének, és mi a funkciójuk a szaglásban, mondta Turner.

A szaglás-és ízvesztés a nőket jobban érinti

A szaglás és ízlelés elvesztéséről beszámoló résztvevők körében is kirajzolódtak bizonyos tendenciák: A nők például 11 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztalták ezt, mint a férfiak. Eközben a 26 és 35 év közötti felnőttek tették ki e csoport 73 százalékát.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a "kelet-ázsiai vagy afroamerikai felmenőkkel rendelkezők lényegesen kisebb valószínűséggel számoltak be szaglás- vagy ízlelésvesztésről". Ennek a megfigyelésnek az oka egyelőre nem ismert, de valószínűleg nem az adott lokusz genetikai variánsai magyarázzák.

Ezek az eredmények kétféleképpen segíthetnek a betegeknek, mondta Danielle Reed, a Monell Chemical Senses Center társigazgatója, aki a covid okozta szaglás és ízlelés elvesztésének személyenkénti különbségeit tanulmányozza, és nem vett részt az új tanulmányban.

A friss kutatás segít megválaszolni a "miért pont én" kérdést, amikor a Covid-19 okozta íz- és szaglásvesztésről van szó. "Van, akinek ez van, és van, akinek nincs. A veleszületett genetika részben megmagyarázhatja, hogy miért" - tette hozzá Reed.

Iránymutatás, hogyan lehet gyógyítani a szag-és ízvesztést

A tanulmány segíthet a tudósoknak a kezelések megtalálásában is. Korábbi kutatások szerint ezeknek az érzékszerveknek a kiesése összefügg azzal, hogy "az orr és a nyelv érzékelő sejtjeit nem sikerül megvédeni a vírusfertőzéssel szemben" - mondta Reed.

"Ez a tanulmány más irányt sugall" - mondta. "Azok az útvonalak, amelyek az ízlelést és szaglást kiváltó vegyi anyagokat bontják le, lehet, hogy túl- vagy alulműködnek, csökkentve vagy torzítva az ízlelés és szaglás képességét".

Az A-vitamin lehet a megoldás a Covid-19 okozta szaglászavarra - olvasson tovább!

A koronavírus-járvány nagy részében a szaglás és az ízlelés elvesztése ismert, mint jellegzetes tünet. A korai kutatások szerint a szaglás és az ízlelés elvesztése ritkább az omikron változatnál, de nem teljesen valószínűtlen: egy 81 omikronos esetet vizsgáló norvégiai tanulmányban 12 százalékuk számolt be a szaglás és 23 százalékuk az ízlelés csökkenéséről.

Forrás: nbcnews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához