Koronavírus: hát ezért nincs annyi haláleset Dél-Koreában, lehet tőlük tanulni!

koronavírus, teszt, korea

Mit és hogyan csinálnak a dél-koreaiak koronavírus ellen, hogy náluk a legalacsonyabb a halálozási arány? Az autóból, 5 perc alatt elvégezhető nyálteszt, az új fertőzések helyéről a lakosságnak küldött értesítő SMS-ek, vagy a víruirtó fóliák alkalmazása is olyan példa, amiről mi magyarok csak álmodhatunk. Nézzük, pontról-pontra mi történt, és arra mit léptek a hatóságok.

Egy Dél-Koreában, Szedzsong városában élő magyar nő szedte össze közösségi oldalán, hogy a koronavírussal hogyan küzdenek meg a hatóságok és a városlakók. A rövidített, szerkesztett írását azért is érdemes elolvasni, mert a járványügyi forgatókönyv valószínűleg minden országban ugyanaz lesz, a küzdelemben előttünk járó országok tapasztalatait pedig nem árt megfontolni, és legalább egy-egy elemet beépíteni az eljárásrendbe. Eugenia így ír a helyi állapotokról:

„Híre ment, hogy itt, Dél-Koreában remek a védekezés és az ellátás, hiszen a többi országhoz képest igen alacsony, 0,4 százalékos a halálozási arány, míg Kínában vagy Olaszországban nagyságrendekkel magasabb - Iránról inkább nem is beszélek. A rövid magyarázat ez: a hatóságoknak sikerült kordában tartani a vírust, igaz emberfeletti erőfeszítés, rengeteg pénz és komoly szervezés, fegyelem árán.

A 28. betegnél történt a fordulat

Az első betegünk, egy fiatal kínai hölgy volt, rendben meg is gyógyult, kapott virágot, ő pedig írt egy hálás köszönőlevelet angolul a kedves és gondos, no meg ingyenes orvosi ellátásért. Dél-Koreában az a törvény, hogy ha valaki fertőző beteg lesz, bármilyen állampolgár is, ingyen meggyógyítják, hiszen veszélyt jelent a helyi populációra is.

Ezt követően naponta lett egy új beteg, aztán négy napig semmi, aztán megint egy, egészen a 28. betegig. Ő volt az első, aki nem járt Kínában, és semmilyen kapcsolatban nem állt egy beteggel sem. Addig, minden egyes beteg útját feltérképezték, amit a lappangási idő alatt tett meg, azt közzétették, azokat a helyeket lefertőtlenítették, bezárták 48-72 órára, összeszedték az akkor ott tartózkodó embereket, megvizsgálták őket.

Minden profin és fegyelmezetten működik. Eddig 16 000 000 000 000 cso vont különítettek el a járvány miatt a költségvetésből, ez körül-belül megegyezik Magyarország éves költségvetésével. Számszerűsítve: ez 3 745 231 570 453 forint, azaz több, mint 3700 milliárd (!!!) forint.

Elkezdték fertőtleníteni az utcákat

Aztán Tegu városban beteg lett egy 53 éves koreai nő, a sokat emlegetett sincsandzsi nevű keresztény szektának a tagja. Ő volt a 31.beteg. Tőle számoljuk a valódi járványt, ugyanis ő, úgynevezett szuperfertőző góc volt, egymaga több mint 15 embert fertőzött meg. Alig néhány nap alatt ezrek betegedtek meg, 80 százalékban szektatagok. Ekkor aztán a kormány taktikát változtatott, már nem lehetett egyesével minden tegui beteg útvonalát feltérképezni, így lemondták a tömegrendezvényeket, folyamatosan fertőtlenítettek, bevetették a katonaságot is, egyrészt a fertőtlenítésben, másrészt katonai orvosokat, és ápolókat vezényeltek Teguba.

A legújabb MTI hírek szerint szintén a Sincshondzsi keresztény szekta 2 tagjához köthető a 2020.03.11-én bejelentett újabb 90 fertőzött, akik egy szöuli call centerben dolgoznak - közölte Pak Von Szun, a dél-koreai főváros polgármestere. Eleve a szekta tagjai közül került ki eddig az új koronavírus-járvány dél-koreai fertőzöttjeinek több mint 60 százaléka.

Nem volt elég kórterem, új ellátóhelyeket nyitottak

Kevésnek bizonyult a nyomáskülönbséggel működő, elkülönített, steril kórterem, aztán már a normális kórterem is, úgyhogy ismét taktikai változtatás következett. A súlyos, de szállítható betegeket más városok átvették, Teguban állami továbbképző intézeteket ürítettek ki, ott, orvosi felügyelet mellett őrzik az enyhe tüneteket mutató betegeket, de még így is akad, aki a saját otthonában gyógyul, hiszen már annyi beteg van, hogy nincs más lehetőség. Idáig jók vagyunk, Teguban lassan csökken az új fertőzöttek száma, úgy tűnik, ott talán meghozza az eredményét a szervezett, fegyelmezett védekezés. Mindezt idáig sikerült úgy véghez vinni, hogy nincs az országban határzár a szomszédos országok felé és az országon belüliek belső mozgása sincs korlátozva.

Most, a kormányzat Szöulra koncentrál, ugyanis a hozzánőtt vonzáskörzetével együtt 25 millió ember él ott, azaz minden második koreai. Ott most van egy apartman épület, amit lezártak, mert 26 ember lett az ott lakók közül beteg. Szöulban is folyamatosan fertőtlenítenek, követik a fertőzöttek útvonalát, de az intézkedések messze a legszigorúbbak, hiszen, ha ott kirobban a járvány, Korea gyakorlatilag leáll.

Vírusteszt az autóból, SMS a lakóknak, saját vizsgáló KIT

Kezdetben az orvos küldhette a betegeket vírustesztre, de az folyamatos fertőzésveszélyt jelentett a többi beteg, és az egészségügyi ellátás dolgozói számára, úgyhogy telefonos ügyfélszolgálatot hoztak létre, náthás tünetekkel őket kell hívni.

Ez még mindig üzemel, de közben úgynevezett „drive through” vírustesztelő állomásokat hoztak létre minden bokorban, aki szeretne tesztet, csak odagurul autóval, nem kell kiszállni, csak lehúzni az ablakot, a védőruhába öltözött szakemberek nyálmintát vesznek, majd az eredményt SMS-ben küldik. Ha pozitív a teszt, akkor befektetik a beteget, lekövetik az útvonalát, fertőtlenítenek, bezárják a helyeket, ahol a beteg a tünetei megjelenése előtt 14 nappal járt, erről SMS-t küldenek az adott település összes lakójának stb.

Folyamatosan emelték az elvégzett vírustesztek számát, jelenleg napi 15 ezret végeznek el, ami példátlan az egész világon. Összesen már több, mint 200.000 tesztet végeztek el. Aztán kitalálták, hogy ne kelljen annyit várni az eredményre, kifejlesztettek egy saját teszt KIT-et, történetesen ez lett a világon a leggyorsabb, és a legpontosabb.

A postán is lehet kapni szájmaszkot: születési év szerint

A mi városunkban 8 beteg van, ma összefutottam a fertőtlenítőkkel, úgy néznek ki, mint a ghost busters, naponta többször lefújnak mindent. Koreában már ezelőtt tíz évvel sem igen használtak kulcsot, most aztán már egyáltalán nem, szerintem a fiatalok nem is igen tudják mi az. A lifthívókat és egyéb gombokat leragasztották vírusirtó fóliával, a liftekbe kézfertőtlenítőket tettek ki, mindenki KF 94, illetve KF 99 jelű maszkban jár. Itt is maszkhiány van, mert a gyártó gépsorok bizonyos alkatrészei Kínából jöttek, de most nem jönnek, és a belső filter gyártását végző cégek sem bírják a tempót, így megint gondolt egy okosat a kormány, és magához vonta a maszk forgalmazását.

Jelenleg három helyen lehet venni szájmaszkot: gyógyszertárban, postán és egy élelmiszerlánc boltjaiban. Azt is úgy, hogy én például csütörtökön vehetek kettő darabot, mert 1969-ben születtem. A gyerek pedig hétfőn, mert ő meg 1996-ban. Minden nap más születési év vásárolhat. Ha ennek ellenére sem jut hozzá valaki, akkor szombaton, és vasárnap megveheti. Személyi igazolvány jogosít a vásárlásra, azt a társadalombiztosítási adatbázishoz kötötték hozzá, így nem lehet kijátszani a rendszert, és mindenki jut maszkhoz. Ezzel egyidejűleg online akciót kezdeményeztek a civilek, hogy aki fiatal, erős, egészséges, adja át a maszk vásárlás lehetőségét másoknak.

Házhoz járnak ki a nővérek és az orvosok

Körülbelül 1500 ember van otthon, betegen, önkéntes karanténban, gyenge tünetekkel. Hozzájuk naponta kétszer megy nővér, és valamivel ritkábban orvos, körülbelül 1000 ember fekszik szintén gyenge tünetekkel, elkülönítés, orvosi felügyelet mellett a kiürített állami továbbképző intézetekben, a többi beteg kórházban van, súlyos állapotban 170 ember, nagyon súlyos állapotban 20. Ők többnyire egyébként is betegek. Van köztük rákos beteg, cukorbeteg, és egy elmeosztály évtizedek óta ápolt lakói közül is jó néhány idős ember.

Az otthon gyógyulókról a családjuk gondoskodik, ha nincs, akkor a felügyelő orvos rendel ki segédápolót, aki ellátja étellel, miegyébbel. Akik intézetben, vagy kórházban fekszenek, azokról az adott intézmény gondoskodik. A karanténba került lakosságról a helyi önkormányzat.

A családos emberek családja természetesen kap vedőfelszerelést, hogy ők ne betegedjenek meg, a beteg pedig egy szobát használ, itt a lakások többségében két fürdőszoba van. Ha ez nem oldható meg, akkor befektetik valamilyen intézetbe vagy kórházba.

Havi 2000 eurónyi támogatást kap a családfő

Anyagi segítséget kap a beteg is, és mindenki más is, aki a járvány miatt nem tud dolgozni, az én gyerekem például két hete kényszerszabadságon van, mert a magániskolát, ahol tanárnő, bezárták, ahogy az ország összes iskoláját, óvodáját, bölcsődéjét is. Egy négytagú család keresője, ha kiesik a járvány miatt a munkából, körülbelül havi 2000 eurót kap az államtól. 3,2,1 tagú család esetében ez az összeg arányosan csökken. A kisvállalkozók helyzete jelenleg ebből a szempontból nem rendezett. Az anyagi segítséget munkaviszonyhoz kötik, a maszkokat Korea maga gyártja, ez eddig is így volt, a teszt ingyenes, ahányszor csak akarja valaki, elvégeztetheti, ha bárki náthás, nem mehet orvoshoz, a rendelők, illetve kórházak előtt felállított sátrakban megvizsgálják, elvégzik a tesztet, ha nem koronavírusos, akkor is ott látják el, ezzel kikerülik, hogy a legyengült immunrendszerű betegek megfertőződjenek a kórházakban, rendelőkben, és az egészségügyi dolgozók nagyobbik fele sincs közvetlenül kitéve a fertőzésnek.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Védik az egészségügyi dolgozókat

Minden egyes ember jól felfogott érdeke, hogy ők egészségesek maradjanak. Rengeteg ajándékot kapnak országszerte. Mire reggel beérnek, a kórházak bejárata dugig van étellel, itallal, tejjel, szendviccsel, joghurttal, mindennel, amiről az emberek azt gondolják, hogy könnyű elfogyasztani, higiénikusan be lehet csomagolni, egészséges, és erőt ad. Itt, most mindenki rendkívül fegyelmezett, nagyon sokat dolgozik, illetve segíti azokat, akik a járvány miatt még náluk is többet dolgoznak, illetve épp, hogy nem tudnak dolgozni miatta.

Az elmaradó rendezvények, baráti összejövetelek miatt sokan depressziósak lettek, ezért az állam pszichiátriai segítséget is ad, bár én úgy látom a kisbolt esti kínálatán, hogy most mindenki otthon iszik, mert mindig elfogy a szodzsu, és a makkoli is.

Ezt az igen hatékony rendszert nem én hoztam létre, annak élvezője vagyok, és csupán annyiban résztvevője, mint bármely más, nem egészségügyi dolgozó ebben az országban. Azért írtam le, hogy hátha az eljárás elemeit használni lehetne Magyarországon is.”

Forrás: EgészségKalauz