Koronavírus: heteken belül 8000 beteg lehet a kórházakban a járványügyi elemző szerint

Budapest, koronavírus, teszt, covid

A magyar szakember a Covid fertőzések erőteljes felfutására figyelmeztet.

Az őszi iskolaszünet átmeneti lassulást hozott a magyarországi koronavírus-járvány terjedésében, azonban a héten újra elsöprő lesz a fertőzés sebessége.

- mondta Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője az RTL Klubnak.

A szakértő azt is elmondta, hogy a járványt lassítani kell, és attól, hogy be vagyunk oltva, továbbra is vigyáznunk kell. Beszélt arról is, hogy ha az eddigi adatokat veszi alapul, vagyis azt, hogyha ősz és tavasz között 15 ezer veszíti az életét, akkor ez a jövőre nézve átlag 5 évvel megrövidíti az élettartamot. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor hozzá kell szoknunk egy újfajta életmódhoz a következő 10 évben.

A negyedik hullám attól tér el a tavaszitól, hogy egyénileg védve vagyunk az oltások miatt, emiatt nem törődünk úgy a koronavírussal, ami mostanra 10-szer annyi embert fertőz, de tized annyi problémát okoz az átoltottság miatt. Szerinte az idei őszhöz hasonló lesz a következő 10 év minden ősze, azaz felgyorsul a koronavírus fertőzőlépessége, és korlátozásokra lesz szükség.

Idén tanuljuk meg, hogy miközben be vagyunk oltva, ezt a vírust minden ősszel lassítanunk kell majd.

A szakember szerint a következő hetekben számolni kell a helyzet további látványos romlására, és szerinte heteken belül 8000 ember lehet koronavírus-fertőzés miatt a magyar kórházakban.

Olvasson tovább! Mulnupiravir: oltás nélkül is csökkenti a kórházba kerülés esélyét

A tetőzés után még hónapokig napi 30-60 ember halálával kel majd számolni. beáll majd egy bizonyos értékre a napi halálozások száma, amit Vattai napi 30-60 főre saccolt.

Forrás: EgészségKalauz