Ezeket látta már?

Koronavírus: így történik az idős regisztráltak oltása csütörtöktől

koronavírus, covid, oltás, vakcina, idős

Az érintett háziorvosoknak körzetenként 6 idős embert kell kiválasztaniuk, nekik adhatják be a Covid-19 elleni oltóanyagot.

Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

György István elmondta, hogy az első két legveszélyeztetettebb csoport - az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonokban, szociális intézményekben dolgozók és élők - beoltását lezárták. Az egészségügyi dolgozók elsöprő többségét, 93 százalékát beoltották, az idősotthonokban több mint 82 ezer dolgozó és gondozott kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

Hozzátette: az idősotthonok és szociális intézmények esetében 1875 intézményi telephelyen jártak az oltási munkacsoportok, 64 helyszínen kellett elhalasztani a koronavírus oltást, mert fertőzés volt az intézményben. Itt is sor fog kerülni az oltásokra - fogalmazott, majd fontos állomásnak nevezte, hogy a Covid-19 vakcina beadásával a járványnak leginkább kitett idős közösségekben alakulhat ki a védettség.

Hangsúlyozta: azok is megkaphatják a vakcinát, akik ebben a két csoportban korábban nem kérték, de később jelzik az igényüket.

A regisztráltakkal kedden, szerdán egyeztet a háziorvosuk

Ismertette: pénteken több mint 5 ezer praxisba kiküldték a háziorvosoknak azokat a listákat, amelyek a vakcinára regisztrált legidősebbek adatait tartalmazzák. Közülük 6-6 embert kell a háziorvosoknak kiválasztaniuk, ők szállíthatók és a megyei, illetve városi kórházi oltópontokon kaphatják meg a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett oltóanyagot.

Az oltás időpontját a háziorvos szervezi meg; a szállítást vagy betegszállító segítségével oldják meg, vagy ami ennél célszerűbb az államtitkár szerint, a családtagok segítségével egyénileg. Mintegy 30 ezer idős embert tudnak beoltani csütörtöktől kezdődően - mondta.

Ez is érdekelheti:

A héten kezdődő új oltási szakasszal összefüggésben hangsúlyozta: az érintetteket már vélhetően értesítette is a háziorvosuk, de kedden vagy szerdán keresni fogja őket.

"Sajnos a rendelkezésre álló vakcina megköti a kezünket" - fogalmazott György István, utalva arra, hogy vasárnap a vártnál jóval kevesebb vakcina érkezett Magyarországra.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához