Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: így változik a házi karantén ideje

koronavírus, tünet, önkéntes karantén, szabályai

Más időtartam vonatkozik a tünetes és a nem tünetes fertőzöttekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétett legfrissebb ajánlása szerint a koronavírussal fertőzötteknek tíz napra javasolt karanténba vonulni, ha vannak tüneteik, viszont ha tünetmentesek, akkor elegendő csak öt napra - írja a napi.hu. Érdemes a fertőzötteknek időnként gyorstesztet elvégezni, amely ha időközben már negatív, akkor a karanténidőszakot le lehet rövidíteni. A szervezet az új ajánlásait 12 – összesen 3000 résztvevővel elkészült – tanulmány eredményeire alapozta.

Korábban a WHO hivatalos ajánlása az volt, hogy a tünetes betegek 13 napra, míg a tünetmentesek 10 napra szigeteljék el magukat a külvilágtól. Fontos megjegyezni, hogy a WHO csak javaslatokat fogalmaz meg, minden ország saját hatáskörében dönt az irányelvekről.

Ez a legújabb koronavírus-variáns

A szakemberek többsége szerint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) folyamatos változásai, mutációi abba az irányba mutatnak, hogy egyre fertőzőképesebbé válhasson a kórokozó. Most úgy tűnik, hogy ez az elmélet igencsak egybevág a tapasztalattal, vagyis a napjainkban tapasztalható koronavírus-mutációkkal. Nemrégiben a koronavírus omikron alvariánsának egy olyan változata jelent meg, és indult fertőző világkörútjára, amely nagyobb mértékben képes terjedni és fertőzni, mint bármely más „elődje”. A kórokozó neve Kraken vagy XBB.1.5 variáns, és könnyebben okoz Covid-19-et, mint bármelyik másik – eddig ismert – variáns.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint úgy tűnik, hogy a Kraken által kiváltott Covid-19 nem súlyosabb lefolyású, mint az omikron variánsoktól már megszokott. Mindez azt jelenti, hogy jellemzően

  • torokfájással,
  • orrfolyással,
  • orrdugulással,
  • köhögéssel,
  • fáradtsággal,
  • fejfájással jár a kórkép.
  • A magas láz és az influenzaszerű izomfájdalmak viszonylag ritkák.

Azonban, a Kraken sem bagatellizálható el, mivel egyes személyeknél súlyos, sőt életveszélyes lefolyású is lehet a Kraken okozta Covid-19.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Koronavírus: az egész testben szétterjedhet a kutatók szerint

Forrás: napi.hu