Koronavírus: ilyen a covidos szem

koronavírus, szembetegség, covid

Milyen szemproblémát okozhat a koronavírus? Mutatjuk!

Talán már mindenkinek berögzült mostanra, hogy csak az orrot és a szájat teljes egészében eltakaró maszkban induljon el otthonról. Az is szinte biztos, hogy munkába- illetve hazaérkezéskor első utunk a mosdóba vezet, hogy jó alaposan kezet mossunk. Arra azonban talán még mindig nem figyelünk eléggé, hogy a szemünket se érintsük meg napközben, pedig különféle kórokozók a kötőhártyán keresztül is képesek a szervezetbe jutni.

Milyen a szem, ha koronavírus fertőzöttek vagyunk?

Van, aki ugyan tünetmenetesen vészeli át a koronavírust, a fertőzésen átesettek többsége viszont hasonló tünetekről számol be: lázról, fej- és torokfájáról, hasogató arc- és homloküreg fájdalomról, szag- és ízlelés elvesztésről vagy erősen szúró szemfájdalomról.

Mindenképpen kerülni kell szemük érintését, a lehető leggyakrabban kell kezet mosni vagy fertőtleníteni. A szem törölgetésére használt szövetet egy alkalom után ki kell dobni, továbbá ajánlott kerülni a törölközők vagy párnák megosztását a családtagokkal. Apró dolgok ezek, mégsem szabad őket elbagatellizálni, mert sokszor ilyen apróságokon múlik az egészségünk.

Mit tesz a szemünkkel a koronavírus?

Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy a Covid-19 a szemen keresztül képes-e bejutni a szervezetbe, a szem nyálkahártya-burkolata azonban mindenképpen potenciális belépési pontot jelenthet bakteriális vagy vírusos fertőzések tekintetében. Az bizonyos, hogy a koronavírus egyes esetekben erősen szúró, égető fájdalmat okozhat a szemben, amit a szemfehérje vörösödése is kísér.

„A Covid vírusos szemgyulladást is okozhat, amin nem segítenek a gyulladáscsökkentő szemcseppek, mivel azok csak bakteriális gyulladások esetén hatásosak. Műkönny használatát tudom javasolni annak érdekében, hogy a gyulladás mellett ne legyen száraz a szem. Ha a lubrikáló folyadékot hűtve tároljuk, akkor a csepp hűsítő hatása is enyhülést jelent a gyulladt kötőhártyának.

Ha a tünetek közt a fokozott könnyezés is jelentkezik, javaslom, hogy tiszta papír zsebkendővel töröljük meg a szem környékét és használat után rögtön dobjuk a szemetesbe a szennyezett anyagot. Hosszabb időbe telik ugyan, de a beteg állapotának javulásával magától meg fog szűnni a gyulladás. Nem kell aggódnunk a szemészeti tünetek miatt, bár kellemetlenek, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 fertőzés károsítaná a látást” – mondja Dr. Nagymihály Attila a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Hogyan védje a szemét a koronavírus járvány alatt?

  • Kontaktlencse helyett szemüveg! A covid járvány ideje alatt a kontaktlencse viselete helyett a szemüveg javasolt. A kontaktlencse behelyezésekor és eltávolításakor a nem megfelelően megtisztított kéz ugyanis fertőzésforrás lehet.
  • Fertőtlenítse a szemüvegét rendszeresen! Hazaérkezéskor a szappanos kézmosás után a szemüvegét is tisztítsa át alaposan! A kutatások ugyanis arra mutatnak rá, hogy különböző felületeken órákig, extrém esetben napokig is fertőzőképes maradhat a vírus.

Olvasson tovább!

  • Ne nyúljon az arcához! Egy kutatás arra világít rá, hogy óránként 16-szor érintjük meg az arcunkat, ezzel pedig esélyt ad a kórokozóknak a szervezetünkbe való bejutásra.
  • Ne dörzsölje a szemét! Akik szemszárazsággal küzdenek, hajlamosak többet dörzsölni a szemüket. A szemszárazság kellemetlenségeit tartósítószer-mentes műkönnyel enyhítse, ezzel elkerülhető, hogy állandóan a szeméhez nyúljon.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

Forrás: EgészségKalauz