Ezeket látta már?

Koronavírus: kiderült, a gyógyulás után még 8 napig fertőzhetünk

koronavírus, járvány, vuhan, fertőzés

Kínai kutatók hívják fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus fertőzésből gyógyult betegek szervezetében átlagosan még 8 napig jelen van a vírus. A karantén meghosszabbítását javasolják gyógyulás után is!

A szakemberek szerint ezért az enyhe tünetekkel házi karanténban tartott koronavírusos betegek esetében a felépülés után még legalább 2 hétig meg kellene hosszabbítani a karantént, biztosítandó, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

2 héttel meg kellene hosszabbítani a karantént

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók a pekingi PLA Általános Kórházban január 28. és február 9. között kezelt 16 beteg esetét mutatták be, akiknek átlagéletkora 35,5 év volt. A kutatók több napon vettek garatmintákat és elemezték azokat. Gyógyulásuk után bocsátották haza a betegeket, amikor 2 negatív vírusteszt is megerősítette felépülésüket.

"Tanulmányunk legjelentősebb megállapítása az, hogy a betegek felénél rejtőzködött a vírus még a tüneteik megszűnésekor is" - mondta Lokesh Shrama, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának instruktora, a tanulmány társszerzője. "Súlyosabb fertőzés esetén hosszabb ideig tarthat a rejtőzködési idő" - tette hozzá.

Ezeknél a betegeknél az elsődleges tüntetek a láz, a köhögés, a torokfájás és a nehéz légzés voltak. Egy beteg kivételével 5 nap volt a lappangási időszak, a tünetek átlagosan 8 napig tartottak. 1-től 8 napig tartott az az időszak, amikor a tünetek megszűnése után még fertőzőképesek voltak.

"Ha enyhe légzőszervi tüntetek jelentkeznek a Covid-19 betegségnél és házi karanténban van a beteg, hogy ne fertőzzön másokat, meg kell hosszabbítani 2 héttel a karantént a felépülés után, biztosítandó, hogy az illető ne fertőzzön meg másokat" - idézte Hszie Ki-hszint, a pekingi kórház professzorát, a tanulmány társszerzőjét a Medicalxpress orvostudományi hírportál.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy ugyanolyan gondossággal kell kezelni a tünetmentes, éppen csak talpra állt betegeket, mint a tünetekkel bírókat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy még nem tudni, eredményeik igazak-e a jóval sebezhetőbb betegek, például az időse vagy az immunhiányos betegek esetében.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához