Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: kiderült, hogy a tesztek miért Magyarországon a legdrágábbak Európában

koronavírus, teszt, covid, olimpia

Itthon 2-7 ezer forintba kerül egy koronavírust kimutató antigén gyorsteszt - derült ki a GVH jelentéséből.

A GVH tavaly december 23-án indított gyorsított ágazati vizsgálatot a koronavírus antigén gyorstesztek hazai piacán, a tesztek magas ára miatt. A hatóság megállapította, az árak a pandémia kitörése után 2020-ban voltak a legmagasabbak, azóta pedig az áruk folyamatosan csökken - írja a jelentés alapján a Világgazdaság.

Túl sok az árrrés

Hiába kerül egyre kevesebbe az antigén teszt, az importőrök még így is jól járnak. A bruttó árrésük 100% fölött volt, ami gyakorlatban azt jelentette, hogy a beszerzési ár duplájánál is többért adták tovább a gyorsteszteket. Mivel a beszerzési lánc hosszú, ezért a kereskedők újabb árréseket tettek a termékre, ezért került több ezer forintba egy teszt.

A csökkenő értékesítési árak ellenére az importőrök bruttó árrése 100 százalék fölött volt a teljes időszak átlagában is, tehát a beszerzési árak több mint kétszeresén adták tovább a gyorsteszteket -írja a GVH. Az elemzés szerint tesztek értékesítési lánca hosszú, ezért újabb és újabb árrések rakódnak a termékekre. Egy teszten 2020-ban átlagosan 1000 és 5000 forint közötti árrés volt, amely 2021 végére 500 és 1500 forint közé csökkent.

A GVH a jelentésben kifejtette, Magyarországon jellemzően a gyógyszertárakban a webshopokhoz képest drágábban lehetett tesztet venni. A patikák többsége a Hungaropharma Zrt., Phoenix Pharma Zrt., Bellis Egészségtár Kft. -től szerzi be a gyorsteszteket, aki a tesztek döntő többségét Kínából importálják.

Van olyan európai ország, ahol ingyenes a teszt

A hatóság megnézte, hogy a többi európai országban átlagosan 1,24 és 12,5 euró között mozgott az antigéntesztek ára. Németországban és Portugáliában heti egy alkalommal ingyenesek a tesztek, Hollandiában, Olaszországban és Romániában 2-3 euró között kaphatók. A legmagasabb, 8 eurós árakat Lengyelországban és Magyarországon tapasztalták.

Ezentúl boltban is megveheti a covid gyorsteszteket - olvasson tovább!

A GVH példaként említi, hogy Franciaországban 2021 végén a PCR és a gyorstesztek árát az egészségbiztosító megtérítette. Azonban kiemelik, hogy 2022-ben már az oltatlanok nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. A francia szabályozták az antigén tesztek árát is: a patikák az ötdarabos kiszerelésért legfeljebb 5,20 eurót a szupermarketek pedig 1,24 eurót kérhetnek. Németországban az antigén tesztek 1,5 és 3 euró közötti árakon vásárolhatóak, de hetente egy teszt ingyenesen jár mindenkinek.

Forrás: Világgazdaság