Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: kiderült, miért lehet magasabb a halálozások száma hétvégén

covid, intenzív, kórház, idősek, koronavírus, Olaszország

Kutatók azt vizsgálták, miért magasabb hétvégén a koronavírusos halálesetek száma. Érdekes eredményekre jutottak.

Egy friss tanulmány szerint észrevehetően többen halnak meg a koronavírus miatt a hétvégéken, mint a hétköznapokon. A kutatók szerint nem csak az adatok késlekedése miatt van így – írja a Bloomberg, amelynek cikkét a Portfólió szúrta ki.

A Torontói Egyetem kutatói a WHO koronavírus adatbázisának 2020. március 7. és 2022. március 7. közötti haláleseteit vizsgálták. A tanulmányból kiderült, hogy a covid okozta halálesetek átlagos száma világszerte 6%-kal volt magasabb hétvégén, mint hétköznap - 8532, szemben a 8083-mal - a pandémia során. Az USA-ban a hétvégi halálesetek száma átlagosan 1483 volt, míg a hétköznapokon csak 1220. Ez 22%-os különbséget jelent. A szerzők Brazíliában is hasonló eltérést tapasztaltak. A dél-amerikai országban a hétvégi halálesetek száma átlagosan 1061 volt, ezzel szemben hétköznap csak 823, amely közel 30%-os különbséget jelent. Az Egyesült Királyságban a hétvégi halálesetek száma átlagosan 239, a hétköznapi pedig 215 volt.

Az egyik kutató szerint a hétvégi halálesetek bejelentésében bekövetkezett késések nem magyarázzák teljes mértékben az országok közötti különbségeket. Németországban például kevesebb átlagos halálesetet jelentettek hétvégén (137), mint hétköznap (187). A szakértő szerint a "hétvége hatást" feltehetően a klinikai személyzet, a kapacitás és a tapasztalat hiányosságai is okozhatják. A tanulmányból kiderült, hogy az arányok nem annak ellenére sem változnak, hogy az egészségügyi rendszer teljesítménye és felkészültsége is javult a pandémia során.

A kutatók kitértek arra is, hogy a kapott eredményeket az alábbi tényezők is befolyásolhatják:

  • a kihagyott esetek
  • az adatbeviteli hibák
  • az adatok nem veszik figyelembe a betegségek súlyosságát
  • a helyi politikai rendszerek beavatkozása a közegészségügybe

Beszüntetik a mentők keddtől a covid PCR-tesztelését - olvasson tovább!

Forrás: Portfólió