Koronavírus: magyar kutatók szerint sokkal ellenállóbb és fertőzőbb, mint hittük

#koronavírus #Covid-19 #SARS-CoV-2 #fertőzés
2020.09.22.

Egy friss magyar tanulmány szerint a koronavírus sokkal rugalmasabb és ellenállóbb lehet, mint azt eddig gondoltuk. Többek között ez lehet az oka a szokatlanul nagy fertőzőképességének is.

A kutatást a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium szakemberei végezték, aminek során először vizsgáltak meg aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetet. Ez azért is kiemelkedő, mert az eddigi külföldi vizsgálatok, lefagyasztott, inaktív vagy kémiailag kezelt koronavírust vizsgáltak.

Rendkívül ellenálló és változékonyabb vírus, mint azt eddig gondoltuk

A tanulmányban azt írják, hogy a koronavírus tüskéi miatt jobban alkalmazkodhat a környezethez, és így ellenállóbb, ezáltal pedig fertőzőbb lehet. A magyar kutatók a 80 nanométer szélességű SARS-CoV-2 részecskét 100 alkalommal nyomták össze, és kiderült, hogy ez lehet az ember által ismert, fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenállóbb vírus.

"a vírust koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, az organizmus pedig különlegesen ellenálló: alakja könnyedén összenyomható, de gumilabdaszerűen helyreáll, a fizikai behatás pedig nem tesz kárt se a struktúrájában, se a tartalmában."

A kutatók azt is tesztelték, mennyire képes ellenállni a hőnek: 10 percen át 90 Celsius-fokon hevítették, de a koronavírus jóformán sértetlen marad, csak néhány tüskéjét veszítette el. Ráadásul a tüskékből is többet számoltak a magyar kutatók, mint külföldi kollégáik, ami arra enged következtetni, hogy a vírus szerkezete a korábban gondoltnál jóval változékonyabb lehet.

Forrás: HVG.hu

Forrás: SOTE