Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus - megtalálták az allergiás asztma egyetlen előnyét

allergiás asztma, Covid-19, koronavírus, tüdőbetegség, légzőszervi betegség, COPD

Aki allergiás asztmában szenved, az némiképpen védett a súlyos lefolyású Covid-19-cel szemben. A magyarázat az allergiás asztmával járó fokozott nyáktermelésben keresendő.

Mitől lesz valakinél súlyos lefolyású az új típusú koronavírus okozta Covid-19? Az elmúlt időszakban számos tényezőt leírtak a szakemberek. A tényezők között szerepel az előrehaladott életkor, különféle krónikus alapbetegségek, köztük a krónikus tüdőbetegségek megléte. Ezek közül a tényezők közül egynek vagy többnek a jelenléte hajlamosít arra, hogy ha valaki megfertőződik a koronavírussal, akkor a kialakuló Covid-19 súlyos, netán halálos kimenetelű legyen nála.

Nem minden tüdőbetegnél fokozott a súlyos Covid-19 rizikója

Kiderült, hogy a krónikus tüdőbetegségek nem kezelhetők egységes kategóriaként. Vagyis, nem minden krónikus tüdőbetegség jelent rizikófaktort a súlyos lefolyású Covid-19 szempontjából. Míg a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy az emfizéma (= tüdőtágulat) valós rizikófaktorok a súlyos lefolyású Covid-19-et tekintve, addig az allergiás asztma nem.

Meglepő, de azok, akiknél bizonyos allergének, köztük pollenek, poratka stb. okoznak asztmát, vagyis allergiás asztmások, azok egyfajta védelmet élveznek a súlyos lefolyású Covid-19-cel szemben. Hangsúlyozandó, hogy nem 100 %-os védelemről van szó, mindössze arról, hogy az allergiás asztmás egyéneknél némileg alacsonyabb a rizikója annak, hogy Covid-19 esetén kórházba kerüljenek, vagy Covid-19-ben elhalálozzanak.

Mi védi az allergiás asztmásokat a súlyos lefolyású Covid-19-től?

A kutatók intenzíven belevették magukat az allergiás asztmás betegeknél történő koronavírus fertőzés tanulmányozásába, és úgy tűnik, hogy megtalálták az allergiás asztmások „molekuláris fegyverét”. Mindez azért is nagyon lényeges, mert a Covid-19-cel szembeni védekezés módjának a megismerése a jövőben ötletet és kiinduló alapot adhat Covid-19 elleni gyógyszerek fejlesztéséhez.

Úgy tűnik, hogy az allergiás asztmás betegeknél tapasztalható fokozott nyáktermelés, ami egyébként a kellemetlen asztmás panaszok velejárója, jelen esetben egyfajta csapdát jelent a légutakba jutó koronavírusok számára. A nyákba burkolt koronavírusok kevésbé hatékonyan képesek megfertőzni a tüdősejteket. Azonosították a nyákfehérjét is, amit MUC5AC-nek neveznek. Sőt, arra is rájöttek a kutatók, hogy egy interleukin-13 nevű (IL-13) anyag adása nyáktermelésre ösztönzi a légutak sejtjeit, és ilyen módon fokozható a koronavírusokkal szembeni védelem.

Nyákkal és IL-13-mal kivédhető a súlyos Covid-19?

A „történet” bonyolultabb annál, semhogy IL-13 adásával védjük ki a súlyos lefolyású Covid-19-et. Az IL-13 közvetlenül nem alkalmazható vegyület, az nem adható be például injekcióként, mivel az IL-13 a nyáktermelés serkentése mellett gyulladásos folyamatokat is kivált.

Az asztmát enyhe légúti fertőzés is belobbanthatja - olvasson tovább!

Egyértelmű tehát, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a koronavírus Achilles-sarkát megtalálják. Azonban, a bemutatott és hasonló felfedezések mind-mind közelebb visznek a hathatós szer megtalálásához.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához