Ezeket látta már?

Koronavírus és krónikus tüdőbetegség - hasonló is lehet a két betegség tünete

copd, tüdőbetegség,, koronavírus, fertőzés, tünetei

A COPD és a Covid fertőzés tünetei hasonlók lehetnek, éppen ezért nagyon fontos, hogy az ünnepek alatt, a családlátogatások során elővigyázatosak legyünk a krónikus betegséggel élő szeretteink körében.

Az ünnepek talán legfontosabb részét jelentik a rokoni látogatások, a családi, baráti összejövetelek. A járvány miatt azonban ezek a találkozók kockázatokat is rejtenek magukban, különösen azok számára, akik az egészségi állapotuk miatt jobban ki vannak téve a COVID-19 veszélyeinek.

Két népbetegség is a kiemelt kockázatú betegségek között

Folyamatos kutatás tárgyát képezi, hogy melyek azok az alapbetegségek, amelyek különös kockázatot jelentenek a koronavírus következményei szempontjából. Még két éve sincs, hogy a koronavírus világjárvánnyá vált, ugyanakkor igen nagy számú dokumentált eset áll a kutatók rendelkezésére. Vizsgálat tárgya többek között, hogy egyes betegségekkel mennyire változik a COVID-19 fertőzés és a betegség súlyos lefolyásának esélye. Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumához tartozó Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ folyamatosan közli (és aktualizálja) azoknak a betegségeknek a listáját, amelyek mellett a COVID-19 nagyobb kockázatot jelent1.

A fent említett listán több krónikus tüdőbetegség van, így a COPD és az asztma is. Magyarországon a COPD-s betegek száma elérheti az 500 ezret, az asztmával élők száma pedig meg is haladhatja azt: csak a gondozóhálózatban több, mint 300 ezer asztmával élő embert tartanak nyilván.

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával és fokozatosan súlyosbodó tünetekkel járó betegség, amelynél gyakorlatilag a tüdő felgyorsult elöregedéséről van szó. A betegség kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség is előidézheti. A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az előrehaladása akár jelentős mértékben is lassítható, és a tünetei enyhíthetők megfelelő, személyre szabott terápiával és életmódváltással.

Kockázatok az ünnepi családi összejövetelek során

Ha figyelembe vesszük, hogy az ünnepi rokonlátogatások során egy ember összesen hány másikkal találkozik, és ehhez hozzávesszük a pozitív tesztek arányát, akkor elmondható, hogy a krónikus tüdőbetegséggel élők nagy része valószínűleg fog találkozni covidos rokonnal az ünnepek alatt, és órákat tölt majd vele egy légtérben.

Egy családi összejövetel során sem lehetetlen jelentősen csökkenteni a fertőzés kockázatát. A távolság tartása, a gyakori szellőztetés, a felületek többszöri fertőtlenítése, a maszk használata mind-mind csökkentik a COVID-19 átadásának veszélyét. De sok szakember ajánlja gyorsteszt elvégzését is a rokoni összejövetelek előtt. Mindenekelőtt pedig itt van az oltás lehetősége.

Számtalan helyről elérhetők hasznos információk a vírus elleni védekezéshez, de egyik forrás sem fogja levenni a felelősséget a vállunkról, amikor arról döntünk, hogy milyen módon védekezünk, és hogy kikkel érintkezünk. Így, ez a cikk sem.

Figyeljünk a COPD szokatlan tüneteire!

A COPD-betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a nehézlégzés, amely együtt jár nem múló köhögéssel, fokozott nyáktermeléssel. A légzésfunkció romlása miatt a beteg fáradékonnyá válik, így a betegség előrehaladásával a mindennapi tevékenységek is problémát jelenthetnek, mert a beteg a kisebb terheléseknél is fulladást érez.

A fertőzés kockázatának növekedése miatt különösen fontos, hogy ha egy veszélyeztetett csoportba tartozó ember elkapja a betegséget, akkor az minél hamarabb derüljön ki, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. A krónikus tüdőbetegek jó esetben már kapcsolatban vannak egy kezelőorvossal, követnek egy adott terápiát, tisztában vannak az alapbetegségükkel járó tünetekkel és a gyógyszereik esetleges mellékhatásaival.

Ebben a téli és járvány időszakban különös jelentőséggel bír, hogy a COPD kezelésére felírt inhalációs gyógyszereket, melyek hatása akár 24 órán át is tart, mindennap inhalálni kell. Ha a COPD beteg elhagyja a mindennapi inhalációt, fokozott kockázatnak teszi ki magát. Mivel a COVID-19 számos tünete is a légzőszervekben jelentkezik, ezért a megszokott tünetek akár el is fedhetik a kezdődő COVID-19 jeleit. Érdemes átbeszélni a kezelőorvossal, hogy milyen tünetekre kell figyelni, és hogy miként kell reagálni a gyanús jelekre.

A járvány miatt sok esetben nehézkesebbé vált az orvossal való kapcsolattartás, de ebbe nem szabad belenyugodni: a folyamatos orvosi kontroll, az orvos tájékoztatása a betegség fejleményeiről és az általa adott információk - akár éppen a koronavírussal kapcsolatban - elengedhetetlenek a beteg életkilátásainak javítása szempontjából. Ebben a betegek rokonai is sokat segíthetnek, akár a betegek szállításával, akár azzal, hogy lelket öntenek beléjük, és támogatják őket abban, hogy kövessék az előírt terápiát.

Hivatkozások

1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html

2) Korányi Bulletin 2016

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához