Ezeket látta már?

Koronavírus: mi lesz azokkal, akiknél nincs mérhető immunválasz oltás után?

oltás, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid

Több védőoltást, köztük a Sinpharmot is központilag vizsgálnak Magyarországon, hogy kiderüljön, valóban mindenkinél megfelelő immunválaszt váltanak-e ki a vakcinák.

Központilag vizsgálják, hogy a koronavírus elleni különböző oltóanyagok milyen immunválaszt váltanak ki az oltottakból, és a sejtek védekezőkészségét is, azonban ezek első eredményei május végére lesznek meg - mondta el Kásler Miklós. A vakcinákat azért is vizsgálják, mert vannak olyan esetek, ahol 4-6 elteltével sem termelt antitestet az oltottak szervezete.

Tény, hogy a különböző oltások másként hatnak, és eltérő ellenanyag-termelést váltanak ki a szervezetből. Az mRNS-vakcinák (Pfizer, Moderna) gyorsan és látványosan hatnak, a teljes, elölt vírust tartalmazó kínai vakcinánál lassabban alakul ki a védelem, és a 444.hu információi szerint több esetben is határérték alatt van az antitestek száma. A vektorvakcinák (Szputnyik, Astrazeneca) közül az orosz oltás is hatékony, az AstraZeneca vakcinának pedig 12 hét kell a 2. dózishoz.

Mennyire hatékony a Sinopharm az eddigi tapasztalatok alapján?

A megfelelő számú antitest termelődés azt jelezheti, hogy a szervezet felkészült a koronavírusra. Ha viszont nem termelődött ellenanyag, a sejtes immunitásban bízhatunk.

Amíg a Sinopharm a fiataloknál jó eredményeket hoz - de előfordulhat, hogy bizonyos esetekben szükség lesz 3. adagra - a szerb és az Egyesült Arab Emirátusok eredményei alapján, addig az idősebbek esetében nem feltétlen hatékony. Az időseknél a sejtes immunitás alacsony, viszont az inaktivált vírust használó vakcinánál, mint amilyen a Sinopharm, nem is feltétlenül lehet erős sejtes immunitásra számítani.

Müller Cecília hétfőn kiemelte, hogy a kínai vakcina után 1-2 héttel alakul ki magas védettségi szint, akinél pedig ez nem történik meg, a nyájimmunitás fogja megvédeni. Kínában jelenleg is kísérleteznek a Sinopharm 3. oltásával, de több szakértő szerint eltérő vakcinát is be lehetne adni 3. oltásnak - a megfelelő vizsgálatok után. Utóbbi Merkely Béla szerint szükségtelen, mert a SOTE-n még nem volt olyan, aki megkapta a vakcinát, és ne termelt volna antitestet.

Mikortól alakul ki védelem a kínai vakcina beadása után?

A Sinopharm eredeti tájékoztatása szerint a legnagyobb védettség a 2. oltás beadása után két héttel alakul ki. A gyártó eredetileg 79 százalékos hatékonyságot jelentett be. (Ezt a becslést a nemzetközi közösség nem ellenőrizte, mert a vizsgálat alapjául szolgáló adatokat és módszereket nem tették nyilvánosan hozzáférhetővé.)

Az Egyesült Arab Emirátusok kormánya a saját tapasztalatai alapján, amit sajtóközleményben hozott nyilvánnosságra - ennél is magasabb, 86 százalékos hatékonyságról számolt be.

A The Washinton Post egyik cikke szerint a Sinopharm 2. dózisának beadása után akár 21 nap is eltelhet, mire teljes mértékben kialakítja a védettséget.

A magyar OGYÉI tájékoztatásában ennyi áll: a védettséghez a 2. adag vakcina beadása szükséges, méghozzá az első oltás után 21-28 nappal.

Pakisztánban is Sinopharm vakcinával oltanak. Egy ottani orvos, dr. Javed Akram, a szövetségi kormány Covid-19-cel foglalkozó tudományos munkacsoportjának tagja és az Egészségtudományi Egyetem rektorhelyettese úgy nyilatkozott, hogy nem ritka, hogy az emberek közvetlenül az oltás után megfertőződnek. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az antitestek az első oltás után öt-hét nappal kezdenek fejlődni, két hét múlva jutnak el antitestek a védelmi szintig, de 28 napba telik az optimális szint elérése.

„Ennek ellenére nem mondható el, hogy bárki, akit beoltottak teljes mértékben védett lenne a vírusoktól, mivel egyetlen vakcina sem rendelkezik 100 százalékos hatékonysággal. A 80% körüli hatékonysági arány a Sinopharm esetében azt jelenti, hogy egy ember, annak ellenére, hogy megkapta mindkét oltását, megfertőződhet a vírussal fertőződhet, de enyhébb tünetek jelentkeznek nála" - jelentette ki.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához