Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: minden évben érdemes lesz beadatni az emlékeztető oltást?

koronavírus, covid, vakcina, oltás, negyedik oltás

Egészségügyi szakértők azt is vizsgálják, hogy a negyedik koronavírus elleni oltás után szükség van-e évente emlékeztető dózisra.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) elkezdte a Pfizer és a Moderna második emlékeztető oltásának vizsgálatát. Ha a tanulmányokból az derül ki, hogy a negyedik oltás növeli az immunitást, és csökkenti a súlyos megbetegedések kockázatát, akkor a tervek szerint ősszel az USÁ-ban is engedélyezni fogják. Az FDA többek között azt vizsgálja, hogy mindenkinek be kell-e adni a negyedik oltást, illetve a negyedik vakcina után szükséges-e évente felvenni a covid oltást - írja a Wall Street Journalra hivatkozva a webmd.com.

Covid oltás ősszel

Szakértők szerint a második emlékeztető dózis engedélyezését érdemes lenne őszre időzíteni, mert sokan ilyenkor kapják meg az éves influenza elleni védőoltásukat. Ha azonban egy új, gyorsan terjedő és súlyos lefolyást okozó koronavírus-variáns jelenik meg, akkor hasznos lenne, ha a negyedik vakcinát még szeptember előtt fel lehetne venni.

Az Amerikai járványügyi Hivatal (CDC) legfrissebb adatai szerint az USA oltásra jogosult lakosságának mintegy 69%-a teljes mértékben be van oltva. A teljesen beoltott emberek 45%-a pedig emlékeztető oltást is kapott. A 65 évnél idősebbek 89%-a teljes körűen be van oltva, 66%-uk pedig már a harmadik oltását is megkapta. Ők azok, akiknél nagyobb a fertőzés kockázata, ezért nyitottak lehetnek a negyedik adag felvételére is.

Szükség van negyedik oltásra?

A szakemberek azt is vizsgálják, hogy szükséges-e a negyedik adag, különösen az olyan erősen fertőző variánsok ellen, mint az omikron. Egyes jelentések szerint a Pfizer vagy a Moderna vakcina harmadik adagjának védelme összességében erős marad, bár a kórházi kezelés kockázata idővel nő.

Egy friss CDC-jelentés szerint a harmadik adag 91%-ban védett a súlyos lefolyású, kórházi kezelést igénylő fertőzésekkel szemben az oltást követő 2 hónapban. A 4. hónapra ez az arány 78%-ra csökkent. Ehhez képest a második oltás (harmadik vakcina nélkül) a beadást követő 2 hónapban 71%-os védelmet nyújtott a kórházi kezelésekkel szemben, ami az 5. hónap végére 54%-ra redukálódott.

Negyedik oltás: ennyit ér a Pfizer és a Moderna - olvasson tovább!

Vannak már olyan országok, köztük Magyarország is, amelyek engedélyezték a negyedik oltás feltételét. Izrael az elsők között tette lehetővé a negyedik adag beadását bizonyos csoportok számára, beleértve a 60 éves és idősebb embereket, az immunhiányos embereket és az egészségügyi dolgozókat. Január végén pedig az izraeli egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a harmadik oltáshoz képest a negyedik oltás háromszor-ötször nagyobb védelmet nyújt a súlyos lefolyással szemben, és kétszer nagyobb védelmet nyújt a fertőzéssel szemben.

Már tesztelik az omikron elleni vakcinát

A Wall Street Journal értesülései szerint az oltóanyaggyártók között van olyan, aki már arra készül, hogy az emlékeztető oltásokat évente érdemes lesz felvenni. A Pfizer szerint egyes, a koronavírus szempontjából magas rizikófaktorú csoportoknak, mint például az időseknek, immunhiányos betegeknek hamarabb szüksége lehet egy újabb emlékeztető oltásra. A cég ezenkívül egy kifejezetten omikronra kifejlesztett vakcinát is tesztel. A Moderna januárban kezdte meg az omikronspecifikus emlékeztető oltás tesztelését, többek között olyan emberek körében, akik már megkapták az eredeti vakcina harmadik adagját.

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához