Koronavírus: mit együnk a járvány idején?

Olajos magvak, hal, zölségek és gyümölcsök: tényleg csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulását.

El se hinné, milyen ételekkel lehet izmosítani az immunrendszert. Ezeket tegye a kosarába a koronavírus idején.

Mi a titok? A bélflóránk feltáplálása. A bélben élő hasznos baktériumokat márpedig a megfelelő ételekkel tudjuk megerősíteni, vagyis kulcsfontosságú, hogy a koronavírus-járvány idején mi kerül az asztalunkra.

Az immunrendszer megerősítése sokkal fontosabb, mint hinné!

Tim Spector, a londoni King's College genetikai epidemiológia-professzora fontosnak tartja, hogy mi amellett, hogy figyelemmel követjük a COVID-19-járvány elleni kollektív védekezésre vonatkozó előírásokat, az immunrendszerünket befolyásoló baktériumflórát is erősítsük meg.

A professzor szerint a koronavírus-járvány idején elengedhetetlen a változatos táplálkozás. Spector a nemzetközi szakirodalom alapján azt állítja, hogy az emésztőrendszer mikrobiomjához tartozó baktériumflóra és a további mikroorganizmus-populáció egészsége nagyban elősegíti a fertőző kórokozókra, így az új koronavírusra adott immunválaszokat, de az olyan létfontosságú szervek védelmét is támogatja, mint a vírusfertőzésnek leginkább kitett tüdő és szív.

Így készüljön a tavaszi immunerősítésre!

Ha nem működik megfelelően a mikrobiom, a koronavírusra túlzott immunválasz érkezhet, ami ugyanolyan kockázatos, mint a csökkent hatékonyságú vagy a semmilyen. De mit tehetünk azért, hogy megfelelően működjön? A professzor a változatos és egészséges étkezés fontosságára hívja fel a figyelmet,

Mit együnk?

Spector növényi eredetű, magas rosttartalmú és fermentált ételek fogyasztását, valamint a többszörösen feldolgozott készítmények bevitelének drasztikus csökkentését javasolja. Az általa mediterrán étrendnek nevezett táplálkozásról szerinte bizonyított, hogy segíti az immunrendszer erősítését.

A következő ételeket javasolja:

- sok gyümölcsöt,zöldséget,

- diót, mogyorót, olajos magvakat,

- teljes kiőrlésű gabonalisztből készült termékeket,

- extra szűz olívaolaj,

- sovány húsok és a halak - akár fagyasztva, illetve konzerv formájában,

- kefír, joghurtféleségek,

- valódi oltókultúrával gyártott sajtok,

- kombucha,

- savanyított káposzta

Forrás: Qubit

Forrás: EgészségKalauz