Koronavírus szűrőbuszok: mikor kell időpontot egyeztetni, hogyan működik a szűrés?

#koronavírus #covid #koronavírus teszt #szűrőbusz
2020.11.17.

6, személyautóval jól megközelíthető helyszínen segítik szűrőbuszok a koronavírus tünetekkel rendelkező emberek szűrését. 2 helyszínen ehhez időpont egyeztetés szükséges, a másik 4 helyszínen anélkül is igénybe vehető a szolgáltatás.

A helyszíni tesztelést kizárólag azon páciensek vehetik igénybe, akiknek COVID-19 gyanús tüneteik miatt háziorvosa már elrendelte a vizsgálatot, és a vizsgálatkérést az mentőszolgálat rendszerében rögzítették.

Hol vannak koronavírus szűrőbuszok, hogyan kell érkezni?

Jelenleg 2 helyszínen időpont egyeztetést követően van lehetőség a tesztelésre, további 4 helyszínen időpont egyeztetés nélkül is igénybe vehető.

  • Bp. X. kerület Albertirsai út EXPO tér – csak időpontra!
  • Bp. III. kerület Pók utca – csak időpontra!
  • Bp. XVIII. kerület Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. terminál parkoló – időpontfoglalás nélkül
  • Bp. XXI. kerület Deák Ferenc tér – Piac mellett – időpontfoglalás nélkül

A buszok a hét minden napján 9:00-16:00-ig fogadják a betegeket. Azokon a helyszíneken, ahol időpontfoglalás van, ott a háziorvosok értesítik a mintavétel pontos időpontjáról az érintetteket. A szűrőbuszokat személyautóval jól megközelíthető területeken helyezték el. Kérik a betegeket, hogy a vizsgálatra autóval érkezzenek, szájmaszkot viseljenek és kövessék a helyszínen kihelyezett útmutatókat. A vizsgálatra vigyék magukkal a TAJ kártyájukat és egyéb személyüket igazoló dokumentumaikat.

Milyen koronavírus teszteket végeznek a szűrőbuszokban?

Első lépésként az orrból vett minta alapján COVID-19 Antigén gyorstesztet végeznek. Amennyiben ez a teszt pozitivitást mutat koronavírusra, úgy a páciens és a vele egy háztartásban élők járványügyi megfigyelés alá, karanténba kerülnek, a vizsgálat eredményéről a járványügyi hatóság és a háziorvos a járványügyi szakrendszeren keresztül értesítést kap.

Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, abban az esetben az OMSZ munkatársai elvégzik a PCR mintavételét, melyet laboratóriumban vizsgálnak tovább. A PCR vizsgálat eredménye a szokásos módon kerül rögzítésre, ezzel kapcsolatban a beteg az EESZT-ben vagy a háziorvosánál tájékozódhat.

Forrás: NNK