Ezeket látta már?

Koronavírus tünetei: a szemünkön keresztül is megfertőződhetünk

koronavírus tünet, szemfertőzés, kötőhártya-gyulladás, covid-19

Szemfájdalom, kötőhártya-gyulladsos szemfertőzés is jelentkezhet a covid tüneteként.

A koronavírus gyakori tüneteit már ismerjük: a Covid-19 leginkább lázat, köhögést és légzési problémákat okoz. Emellett azonban kötőhártya-gyulladásos szemfertőzés is jelentkezhet.

Koronavírus tünete a szemen

A webmd cikke szerint az orvosok azt tapasztalták, hogy a Covid-19-ben szenvedő betegek 1-3 százaléka a tipikus koronavírus tünetek mellett kötőhártya-gyulladásról is beszámolt. Ez akkor fordulhat elő, ha a vírus megtelepszik a kötőhártya szövetén, amely a szem fehér részét vagy a szemhéjak belsejét takarja.

A kötőhártya-gyulladás tünetei a piros, duzzadt, viszkető szem, pislogásra szúró érzést vált ki. a A koronavírus egyes esetekben erősen szúró, égető fájdalmat okozhat a szemben, amit a szemfehérje vörösödése is kísér.

Ugyanakkor figyelmeztetnek: ha kötőhártya-gyulladásunk van, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Covid-19-ben szenvedünk. Valószínűbb ok lehet más vírus-, vagy bakteriális fertőzés, de szembe jutott vegyi anyag és allergén is okozhatja a szemek irritációját.

A kötőhártya-gyulladás általában 1-2 hét alatt elmúlik megfelelő szemcseppel vagy vény nélküli kezelésekkel.

Mikor jelez a kötőhártya-gyulladás koronavírust?

Ha a szemgyulladás erős fejfájással, lázzal, köhögéssel, légszomjjal vagy az itt leírt tünetek bármelyikével párosul, minimum gyanakodjunk, és kérjük ki háziorvos véleményét.

Megfertőződhetünk szemen keresztül is?

A rövid válasz: igen.

Dr. Thomas Steinemann, az amerikai szemészeti akadémia (American Academy of Ophthalmology) klinikai szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy szemen át is el lehet kapni a COVID-19-et, hiszen egyre több az evidencia arra, hogy a levegőben lebegő vírusrészecskék révén fertőződnek meg az emberek, és az egyik fertőzési kapu a szemnyílás, ahol azok a cseppecskék behatolhatnak. Az is előfordulhat, hogy fertőzött felületet megérintve, beszennyezett kezünkkel visszük át a vírust a szemünkbe - ezért ajánlott a gyakori kézfertőtlenítés és kézmosás.

Szerinte, bár a vírus leülepedhet a szem felszínére is, nem lehet kizárni, de az összes esethez képest viszonylag kevés a kötőhártya-gyulladásos COVID-19-páciens. Ugyanakkor a frontvonalban dolgozókat mindenképpen szükséges a szemet is eltakaró szemüveggel és/vagy arcpajzzsal védeni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Koronavírus: az egész testben szétterjedhet a kutatók szerint

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához