Ezeket látta már?

Koronavírus vakcina: ezt tudja a három vezető oltóanyag

koronavírus, oltóanyag, vakcina, moderna, astra zeneca, biontech

Mennyibe fog kerülni, van-e mellékhatása, mennyire hatásos a 3 legígéretesebb koronavírus vakcina? Szakgyógyszerészünk elmondja a legfontosabb információkat.

Mit tud a dobogósként emlegetett amerikai Moderna, a Pfizer Biontech és az angol Astra Zeneca Covid-19 elleni vakcina?

Noha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett koronavírus elleni vakcina továbbra sincs, több SARS-CoV-2-elleni vakcina fejlesztése és kipróbálása is a célegyenesben van.

Három befutó vakcina: Biontech, Moderna, Astra Zeneca

2020. novemberében szinte minden napra jutott egy kedvező, koronavírus elleni vakcinás hír. Magas hatékonyság, időseknél is igazolt hatás, kevés mellékhatás és hasonló, a Covid-19 járványt, a karantént és a jövőbeli fertőzéseket legyűrő ígéretekkel teli a sajtó.

Az összes koronavírus oltóanyag közül a Biontech/Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem oltóanyagai a legígéretesebbek.

A Biontech és a Moderna vakcinái úgynevezett mRNS típusú, modern technológiával gyártott termékek, míg az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem fejlesztése adenovírus vektor-alapú vakcinát ígér.

Koronavírus vakcina: itt lehet jelentkezni az oltásra, kattintson

A felsorolt cégek a következő sorrendben jelentették be sajtóközleményekben az előrehaladott állapotú, humán kipróbálás során nyert kedvező eredményeiket: 2020. november 9., november 16. és november 23. A hatékonyságok pedig sorrendben 95 %-osnak, 94,5 %-osnak, illetve 62-90 %-osnak bizonyultak.

Az AstraZeneca vakcinánál bemutatott viszonylag széles százalékos hatékonyságbeli intervallum annak tudható be, hogy a hatékonyság a dozírozástól is függ. Emellett, nagy eséllyel állítható, hogy egyetlen adag vakcina beadása nem elegendő a kellő fokú védettség kialakításához, vagyis lehetséges, hogy két tűszúrásra is szükség lesz immunizálás céljából - ezt már az első 2 gyártó jelezte is.

A 100 %-os hatékonyságot várók számára megjegyzendő, hogy a gyakorlatban 100 %-os hatékonyság nem létezik, és ezek, a koronavírus elleni vakcina esetén a vizsgálatok alapján számított hatékonyságok jóval magasabbak, mint például a szezonális influenza elleni védőoltásokkal elérhető hatékonyságok, ahol – évente változó értékekkel – de gyakran “csak” körülbelül 50 %-os adatokkal találkozunk.

Időseknél is hatásos oltóanyagok

A koronavírus elleni vakcináció hatékonysága életkorfüggő is. Kulcsfontosságú kérdés, hogy a veszélyeztetett korcsoportnál, a jellemzően több alapbetegséggel is küzdő 65 év fölöttieknél kellő mértékben hatásos-e a koronavírus elleni védőoltás.

A Biontech/Pfizer oltóanyaga a 65 év fölöttieknél is ígéretes: esetükben 94 %-os a hatékonyság. A Moderna vakcinája is védelmet ígér az idős korúaknak, csakúgy, mint a krónikus betegeknek. Az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem oltóanyaga sem marad le az összehasonlításban. Úgy tűnik ugyanis, hogy az oltóanyaguk beadása után az időskorúak ugyanolyan aktívan termelnek SARS-CoV-2- elleni ellenanyagot, mint a fiatalabbak.

Kell-e tartani a koronavírus oltás mellékhatásaitól?

A mRNS alapú vakcináknál (Biontech/Pfizer és Moderna) a humán vizsgálatok alatt tapasztalt mellékhatások enyhék voltak, súlyos mellékhatásokról nem számoltak be.

Ezzel szemben, az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vektor-alapú vakcinájánál szeptember elején probléma merült fel, ugyanis világszerte leállították a klinikai vizsgálatokat, mert egy önkéntesnél neurológiai problémákat (központi idegrendszeri gyulladás) tapasztaltak. Később a vizsgálatokat tovább folytatták.

Ami még nem tisztázott

Egyelőre nincs arra vonatkozó információnk, hogy az említett koronavírus elleni védőoltások beadása véd-e a Covid-19 továbbterjedésétől. Egyedül az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcina esetén feltételezett, hogy az kedvezően befolyásolhatja a globális járványt, mivel csökkentheti a fertőzés továbbadásának a kockázatát.

Táblázat formában bemutatjuk, hogy mit lehet tudni a nyugati-európai sajtóban dobogósként emlegetett top 3 koronavírus elleni vakcináról.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Fejlesztő/GyártóBiontech/PfizerModernaAstraZeneca/Oxfordi Egyetem
Oltóanyag neve, típusaBNT 162b2
mRNS
m RNS -1273AZD 1222
Hatékonyság95 %94,5 %62-90 %
Rizikócsoportokban tapasztalt hatékonyságValamennyi korcsoportban hasonlóan magas hatékonyságot mutat.
Dózisonkénti becsült ár20 USD (≈ 6070 Ft), de fejenként 2 dózis szükségesKb. 25 USD (≈ 7588 Ft), de fejenként 2 dózis szükségesKb. 2,50 EUR (≈ 903 Ft)
Tárolási, szállítási előírások-70 °C-on tárolandó, normál hűtőszekrényben (2-8 °C) maximum 5 napig tartható el-20 °C-on 6 hónapon át tárolható, normál hűtőszekrényben (2-8 °C) maximum 30 napig tartható elExtrém hűtést nem igényel, normál hűtőszekrényben (2-8 °C) tárolható
Engedélyezési folyamat aktuális állásaaz USA-ban és Európában is elindított engedélyezési eljárása november 30-i héten Európa után az USA-ban is elindul a forgalomba hozatali engedély intézésenovember végén/december elején indul az USA-ban a forgalomba hozatalt engedélyező eljárás
Termelési kapacitás, vállalt legyártott mennyiség2020-ban 50 millió adag,
2021-ben 1,3 milliárd adag vakcina gyártása
2020-ban 20 millió adag,
2021-ben 500 millió - 1 milliárd adag vakcina gyártása
2021 márciusáig 300 millió adag, 2021 végéig 3 milliárd adag vakcina gyártása
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához