Koronavírus vakcina: ezekkel a mellékhatásokkal számolhat

coronavirus, vakcina, oltás, mellékhatás

Milyen mellékhatásokkal számolhatunk, és mennyire gyakoriak? A covid vakcina mellékhatásairól beszélt egy orvos.

A koronavírus elleni Moderna és a Pfizer gyártotta vakcina a vizsgálat fertőzöttek 10-15%-ánál okozott mellékhatásokat. Ezeket „számottevően látványosak” nevezte Moncef Slaoui, a Fehér Ház vakcinaprogramjának vezetője.

Milyen mellékhatásai vannak a koronavírus vakcináknak?

A tapasztalatok szerint a legtöbb covid fertőzött nem tapasztalt mellékhatást, de akik igen, azok az oltás helyén helyénél fájdalmat tapasztaltak, valamint fejfájásról, izomfájdalomról, lázról és hidegrázásról, számolnak be. Ezen mellékhatásokat a két gyógyszerfejlesztő cég is közölte, miszerint keveseknél, de előfordultak a felsorolt mellékhatások.

A CNBC-nek nyilatkozó Slaoui elmondta azt is, hogy ezek a mellékhatások rövid- és középtávra vonatkoznak, és ugyan a koronavírus vakcinák hosszútávú mellékhatásai még nem ismertek, fontos, hogy a koronavírus vakcinák piacra kerüljenek, mert a magas napi halálozási számot egy 95%-os hatékonyságú vakcina is jelentősen csökkenteni tud.

Ez is érdekelheti:

Ezek a koronavírus okozta tüdőgyulladás tünetei

Koronavírus: mit tud a TOP3 vakcina?

Így néz ki a covid lábujj

Az Egyesült Államokban két héten belül indulhat meg a vakcina elosztása, más országokban, mint Nagy-Britannia, már jövő héten sor kerül erre.

Forrás: EgészségKalauz