Küszöbön a Delta Plus: ezt kell tudni a delta variáns új változatáról!

koronavírus, covid-19, delta variáns, delta plus, AY.4.2, terjedése, vírus, fertőzés

Nagy-Britanniában egyre több megbetegedsést okoz a koronavírus alvariánsa. Mekkora fenyegetést jelenthet a Delta Plus változat?

A britek a koronavírus delta variánsának új mutációját a nyáron azonosították. A kórokozót azóta kísérik figyelemmel a kutatók. Az Egyesült Királyságban a delta variáns a domináns, de az új mutáció már a fertőzések 6 százalékáért felelős. Az angol közegészségügyi hatóság jelentésben számolt be a közelmúltban több fertőzés hátterében talált koronavírus AY.4.2 változatról. Francois Balloux, a londoni egyetem genetikai intézetének igazgatója (University College London, Genetics Institute) október 16-án tette közzé az AY.4.2 terjedésére vonatkozó adatokat.

Hogy pontosan mekkora veszélyt jelent a terjedése, egyelőre még vizsgálják, ám úgy vélik, nagy robbanásra nem kell számítani a fertőzés terén, és az sem valószínű, hogy a vakcinák hatását meg tudná kerülni.

Mi az az AY.4.2, más néven Delta Plus változat?

Egyszerűen fogalmazva, ez a Covid-19 Delta variáns mutációja. Ez az AY.4 Delta variáns és az S:Y145H tüskemutáció kombinációja.

Mekkora fenyegetést jelent a Delta Plus?

Jelenleg a szakértők szerint semmi sem utal arra, hogy az új változat fertőzőbb vagy veszélyesebb lenne, mint a Delta, de a tesztek folyamatban vannak – számolt be a BBC. Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nem minősítette aggodalomra okot adó vagy vizsgált változatnak. (Ezek a kategóriák a kockázati szint alapján besoroltak.)

Hol található ez a változat?

Az összes eddigi eset több mint 6 százalékát Nagy-Britanniában jelentették. A Newsweek arról számolt be, hogy a GISAID vírusjelentési adatbázisból származó, az Outbreak.Info által gyűjtött és megjelenített adatok azt mutatták, hogy eseteket jelentettek az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Nyugat-Európa egyes részein. Ausztrália és Japán csak egy-egy esetet jelentettek kedden (október 19-én) – jelentette a Newsweek. Az USA hét ilyen fertőzést, Kanada hatot jelentett.

Mit mondanak a szakértők a változatról?

Francois Balloux, a University College London professzora szerint az AY.4.2-t még nem kell megfigyelni.

"Mivel az AY.4.2 még mindig meglehetősen alacsony gyakoriságú, az átvitelének 10 százalékos növekedése csak kis számú további esetet okozhatott" - mondta. "Ez a helyzet nem hasonlítható össze az Alpha és a Delta megjelenésével, amelyek sokkal jobban átvihetők voltak (több mint 50 százalék), mint bármely akkori forgalomban lévő törzs."

Ez is érdekelheti:

Forrás: BBC News