Ezeket látta már?

Langja-vírus: ezek a tünetei annak a vírusnak, ami állatról ugrott át emberre Kínában

Langja-vírus, Kína, vírus, láz, nipah

A kutatók szerint ennyire lehet veszélyes a Langja-vírus.

Az új Langja henipavírust (LayV) először 2018 végén Kína északkeleti Shandong és Henan tartományokban észlelték, de hivatalosan csak a múlt héten azonosították a tudósok. A kutatók szerint a vírus valószínűleg állatokról terjedt át az emberekre. A tajvani egészségügyi hatóság most figyelemmel kíséri a fertőzés terjedését. A tudósok vadon élő állatokat vizsgáltak, és 262 cickány több mint egynegyedében találtak LayV vírus-RNS-t. A vírust a házi kecskék 2%-ában és a kutyák 5%-ában is kimutatták - írja a Guardian.

Ezek a Langja-vírus tünetei

Az embereknél a vírus olyan tüneteket okozott, mint láz, fáradtság, köhögés, étvágytalanság és izomfájdalmak. A kutatók szerint minden fertőzött embernek láza volt. A 35 emberből 26-nál a vírus volt az egyetlen potenciális kórokozó, amely arra utal, hogy "a LayV volt a lázas megbetegedés oka".

A LayV vírusnak eddig nem volt halálos áldozata. Wang Linfa professzor, a Duke-NUS orvosi karának munkatársa, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a LayV megbetegedések eddig "nem voltak halálosak vagy nagyon súlyosak", és hogy "nincs ok pánikra".

A kutatók szerint még mindig nem világos, hogy a vírus terjed-e emberek között. A 35 megbetegedés többsége gazdálkodóknál fordult elő, a többi fertőzött között pedig gyári munkások is voltak. A tudósok szekvenálták a LayV genomját, és megállapították, hogy az egy henipavírus, a zoonózisos RNS-vírusok egy kategóriája, amelybe a Hendra-vírus és a Nipah-vírus is beletartozik. A Hendra-vírus - amely lovakat és embereket egyaránt megbetegít, és Ausztráliából származik - és a Nipah-vírus - amely Délkelet-Ázsiában okozott járványkitöréseket - egyaránt magas halálozási aránnyal járt.

A Nipah egy denevérekben tenyésző vírus, amely szerepel a WHO különös figyelmet igénylő, nagy kockázatot jelentő listáján. A Nipah-vírust 1999-ben azonosították elsőként, miután az előző évben több mint 100 ember halálát okozta Malajziában. Akkoriban az ázsiai országban az erdők helyén sertéstelepeket alakítottak ki, amelynek következtében rengeteg gyümölcsevő denevér veszítette el természetes élőhelyét. A két állat interakcióba került. A vírus átkerült sertésre, onnan pedig az emberre.

Nipah-vírus: 70 %-os a halálozás

"Az emberről emberre történő fertőzés módja még nem teljesen tiszta, annyit tudunk, hogy a fertőzött emberrel történő közeli kontaktus lesz a kulcs" – mondta Kemenesi, majd hozzátette a Nipah ugyanis az Ebola-vírushoz hasonlóan közeli kontaktus révén, valószínűleg nagyobb fertőzött váladék révén fertőz. A covidhoz képest jóval nehezebben terjed, így nem is okoz olyan könnyen kiterjedt járványokat.

A Nipah-fertőzés tünetei

  • láz
  • hidegrázás
  • izomfájdalom
  • légúti tünetek
  • hányás

Majd végül idegrendszeri gyulladásos tünetek jelentkeznek. Védőoltás vagy hatékony gyógymód egyelőre nincsen, így az esetek 70%-a halállal végződik.

10-ből 7 ember meghal, aki elkapja ezt a vírust - magyar kutatók segíthetnek a megállításában

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához