Ezeket látta már?

Alig kap levegőt? Ilyen, amikor azonnal mentőt kell hívni

légszomj

Az orvos elmondjai, milyen betegségek járhatnak légszomjjal, és mikor jelezhet életveszélyes állapotot.

Légszomjat több betegség is okozhat, de akár túlsúly esetén vagy stresszhelyzetben is nehezebb lehet a levegővétel. Ha visszatérő problémával van dolgunk, indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen kiváltó okok állhatnak a krónikus légszomj hátterében.

Akut vagy krónikus légszomj – ez a különbség

Az akut, vagyis hirtelen jelentkező légszomj rendszerint azonnal ellátást igényel. Az egyik pillanatról a másikra bekövetkező fulladás érzés oka lehet például életveszélyes allergiás reakció (anafilaxia), tüdőembólia vagy idegentest belélegzése (félrenyelés), de jelezhet asztmás rohamot is.

A krónikus légszomj ezzel szemben hosszú időn át, tartósan fennálló állapotot jelöl, amely kezelés nélkül rendszerint rosszabbodik. A hátterében több kiváltó ok is állhat, ezek lehetnek:

- tüdőbetegségek, mint például COPD, súlyos asztma, krónikus hörgőgyulladás, tüdőfibrózis, tüdődaganat, de gyakran jelentkezik poszt-covid tünetként is, a koronavírus-fertőzés lezajlását követően akár hetekig, hónapokig is megmaradhat.

- az esetek többségében valóban tüdőgyógyászati eredetű a probléma, de a légszomj okai lehetnek emellett szívbetegségek, súlyproblémák és egyéb betegségek is, mint például pajzsmirigybetegség, vérszegénység, refluxbetegség, ritkábban anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség) és dohányzás is.

Miért fontos a kivizsgálás?

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a tüdőgyógyászati kivizsgálás során a tüdőbetegségek lehetőségét lehet megerősíteni vagy kizárni. A kivizsgálást nem javasolt halogatni, ha visszatérő, esetleg még csak terhelésre jelentkező légszomjat tapasztalunk, mert kezelés nélkül a tünetek erősödésére számíthatunk.

Olvasta már?

Ha már ismert tüdőbetegség mellett jelentkezik légszomj, akkor soron kívül is forduljunk orvoshoz, mert ahhoz, hogy a további súlyosbodást megelőzzük, a gyógyszerek módosítására lehet szükség. Az is előfordulhat, hogy nem lehet fizikai elváltozást kimutatni a légszomj hátterében. Ilyenkor stresszre, szorongásra, depresszióra is gondolni kell, az akut légszomj lehet pánikroham tünete is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákbetegség: megmentheti az életét, ha időben lép

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#légszomj

Forrás: Tüdőközpont