Ezeket látta már?

Magas a koleszterinszintje? Ha volt covidos, erről jobb, ha tud!

koleszterin, covid, koronavírus, szívbetegség

Magyarországon is érdemes lenne olyan vizsgálatokat folytatni, mint amit a norvégok végeztek nemrégiben.

Dobson Szabolcs írt arról a kutatásról, ami a súlyos COVID-19 utáni kedvezőtlen koleszterin-változásokkal foglalkozott:

"Már a COVID-19 járvány elején többen gondolkodtunk arról, hogy várható lesz a hosszútávú szív- és érrendszeri szövődmények megjelenése. Egy új norvég kutatás erre utal, amelyet a Journal of Infection szaklap közölt.

Az Oslói Egyetem tanulmánya szerint azon betegek koleszterinszintje, akik súlyos COVID-19-fertőzéssel kerültek kórházba, 3 hónappal a gyógyulás után is változásokat mutat. Ez elméletileg növelheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában.

Azoknál a betegeknél, akik súlyos COVID-19-en mentek keresztül, megváltozott a „rossz” (LDL) koleszterin-részecskék összetétele. Többek között számos gyulladáskeltő anyagot tartalmaznak.

Az ilyen változások befolyásolhatják, hogy ezek az LDL-részecskék felhalmozódjanak az erek falában, ami hosszú távon előmozdíthatja a szívbetegség kialakulását.

Az LDL-részecskék felezési ideje a vérben mindössze néhány nap. A felezési idő azt az időtartamot jelenti, amely alatt az LDL-részecskék száma a felére csökken. Néhány nap alatt új LDL termelődik. Normális esetben így azt várnánk, hogy az LDL-összetétel változásai néhány nap múlva eltűnnek. Ha 3 hónap elteltével is marad a megváltozott LDL-összetétel, ez arra utal, hogy a COVID-19 hosszú távú zavarokhoz vezethet a vérzsír anyagcserében is."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek utalnak az influenza életveszélyes szövődményeire

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához