Magyar járványszakember: "a teknős és a nyúl versenyfutása ez. A teknős: az oltások, a nyúl: a terjedés"

#koronavírus #covid #fertőzés #Magyarország
2021.04.06.

A magyar szakember szerint nem szabadna enyhíteni a korlátozásokon.

A Magyar Narancs Balkányi Lászlót, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ volt tudásmérnökét kérdezte.

A szakértő felhívja arra a figyelmet, a korlátozó intézkedéseknek ugyanolyan fontos szerepük van, mint az oltásnak. Példának Tajvant és Új-Zélandot hozza fel.

"Ha végeznénk egy olyan gondolatkísérletet, mit kell választania egy országnak – két lehetetlen dolgot mondok –, azt-e, hogy egy nap alatt mindenkit beoltanak, vagy két hétre mindenki bezárkózik teljesen, tehát senki nem találkozik senkivel, fel lehet tenni a kérdést, melyik esetben halnak meg végül kevesebben. Egyértelmű, hogy akkor, ha a teljes bezárkózást választjuk, hiszen ebben az esetben nem lesz következő kör, megszakadnak a fertőzési láncok. Ezzel szemben, ha az oltást akár mindenki megkapná egy adott napon, az egész országban, akkor is hetekig tartana, amíg felépül a védettség, és ezalatt a járvány bőven terjed.

A teknős és a nyúl versenyfutása ez. A teknős: az oltások, a nyúl: a terjedés... fontos, hogy nem lehet addig az intézkedésekből engedni, amíg a teknős – az oltásokból felépülő védettség – le nem hagyja a nyulat, azaz a terjedést. Ahhoz, hogy teknős utolérje, a nyúl elé terepakadályokat kell fölállítani: lassító intézkedéseket, zárásokat."

A szakember szerint a szigorításokban mindaddig nem szabad visszalépni semennyit sem, amíg meggyőzően nem lassul vírus a terjedése. Az is komoly baj, hogy a megbetegedések valós számát, annak változását nem ismerjük, mert nagyon keveset tesztelünk.

A szakember így folytatta:

"Merkely Béla professzor és Müller Cecília országos tiszti főorvos is elmondta, hogy sokkal többen fertőződtek meg, mint ahányról tudunk. A késett és nem elég szigorú korlátozások következményeként a haladó oltási program ellenére eljutottunk oda, hogy drámai a helyzet a kórházakban.

Rengeteg ember halt meg, akinek nem kellett volna meghalnia. És közben folyik ez az oltásokat túlhangsúlyozó központi tájékoztatás. Ez még akkor is helytelen, ha érthető, hogy egyre többen gyűlölik a bezártságot, a maszkviselést, a távolságtartást."

Ez is érdekelheti:

A brit variáns miatt óvatosabbnak kellene lenni a szakember szerint:

"Nem az egyén tehet róla, hanem a helyzet, amiben van. Mivel a vírus könnyebben átkerül egyik emberről a másikra, ezért minden valamelyest is szorosabb közösségi esemény szuperterjesztési eseménnyé válik. Az a helyzet, ha egy esküvői vacsorára, egy bulira vagy egy osztályközösségbe egyvalaki most beviszi a vírust, szinte biztos, hogy sok mindenki meg fog fertőződni. Tavaly tavasszal nem feltétlenül volt így."

Forrás: Magyar Narancs