Ezeket látta már?

Magyarázat a HIV-védettségre?

Egy sejtfelszíni fehérje öt aminosav-összetevőjében lévő apró különbségek magyarázhatják, miért állnak ellen egyes emberek a humán immunhiány vírusának - közölték amerikai kutatók a Science tudományos magazin pénteki számában.

"Régóta tudjuk, hogy egyes embereknél extrém gyorsan halad a fertőzés, míg mások három évtizedig is jól vannak, és soha nincs szükségük kezelésre" - mondta el Bruce Walker kutatásvezető, a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa.

Magyarázat a HIV-védettségre?

Átlagosan háromszáz HIV-fertőzött emberből egynek az immunrendszere képes elnyomni a vírust úgy, hogy számát egészen alacsony szinten tartja. A kutatók közel 1000 ilyen ember genetikai állományát vizsgálták meg, majd az eredményt összevetették 2600 további HIV-fertőzött ember genomjával. Utóbbiak nem tartoztak a vírusnak ellenállók szerencsés csoportjába.

A genetikai elemzés során mintegy háromszáz különböző helyet azonosítottak az örökítő kódban, melyek kapcsolatban állnak az immunrendszer HIV-vírus fölötti kontrolljával. Valamennyi ilyen helyet a 6-as kromoszómán találták. További elemzés segítségével négy egypontos nukleotid polimorfizmusra (SNP) szűkítették le az immunrendszerrel összefüggő géneltérések körét. "Egy második tanulmányban aminosavról aminosavra átnéztük ezt a régiót" - idézte fel Walker.

Ebben a fázisban öt aminosavat azonosítottak a HLA-B jelű fehérjében, melyek befolyásolják, hogy valakinek a szervezete miként képes kontrollálni a vírust. Ez a fehérje az immunrendszert segíti abban, hogy elpusztítsa a vírussal megfertőződött sejteket. A megtalált génváltozatok alapvető különbséget okozhatnak abban a folyamatban, ahogy a HLA-B sejtfelszíni fehérje az immunválasz részeként "bemutatja" az immunrendszernek a vírusból származó, és a fehérjéhez kötődő peptidmolekulákat.

Annak ismerete, hogy egyes emberekben miként épül fel hatékony immunválasz a vírussal való fertőződést követően, fontos lépése lehet egy hatékony vakcina kifejlesztésének is. Walker azonban óvatosságra intett e kérdésben, noha ígéretesnek nevezte az eredményt.

Az AIDS-világjárvány kezdete, az 1980-as évek eleje óta csaknem 60 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal, 25 millióan pedig meghaltak következtében.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához