Ezeket látta már?

Májgyulladás gyerekeknél: mi ez az új járvány? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

májgyulladás, gyerekek, adenovírus, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! A mostanában megjelent gyermekeket támadó májgyulladással kapcsolatban kérdeznék milyen információik vannak róla.

Itthon kapnak a gyerekek hepatitis oltást ha jól tudom. Ez védi őket vagy más vírusról van szó? Az érintett országokban protokoll az oltás rá vagy azért üthette így fel a fejét mert nem? Van-e bármi amit megelőzésként tehet az ember a rendszeres kézmosáson kívül? Köszönöm válaszukat!

Előjárványra figyeltek fel: gyermekeket támad a májgyulladást okozó vírus

Kedves Kérdező! Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt heti jelentése alapján elsősorban Nagy-Britanniában halmozódnak ezek az esetek (összesen 108 fertőzött, 10 év körüli, vagy az alatti gyermekek). Néhány eset (országonként 1-7) volt Dániában, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Norvégiában, Romániában. Az USA-ban is előfordultak megbetegedések, és Izraelből jelentettek 12 esetet. A betegséget nem a hepatitis vírusok okozzák (ezért a hepatitis elleni védőoltások nem védik ki őket), leginkább egy másik vírus fajtára, adenovírusra gyanakodnak. Az, hogy több gócban is megtalálhatók a megbetegedések, nem azt valószínűsíti, hogy valamilyen új kórokozóról lenne szó.

Megelőzésre valóban csak a higiénés rendszabályok betartása áll rendelkezésünkre, valamint fontos a májgyulladásra utaló tünetek esetén a kisgyermekekkel azonnal orvoshoz fordulni. Figyelemre okot adó a betegség, de a terjedése nem tűnik gyorsnak.

Új hepatitisz fertőzés gyerekeknél: ezt tanácsolják a szakemberek

A májgyulladás tünetei

A májgyulladást – főként az akut, enyhe fertőzések esetében – nem mindig kísérik érzékelhető tünetek. A hepatitis B lappangási ideje több hónap, akár fél év is lehet.

A krónikus és az akut májgyulladás tünetei sok hasonlóságot mutatnak

A betegség kezdetén rossz közérzet, fáradtság, az ízületek és izmok fájdalma, láz, émelygés, fejfájás a jellemző tünet, a jobb oldalon, a bordák alatt a gyulladás miatt megnövekedett máj fájdalmat is okozhat, bőrkiütés is jelentkezhet.

Az akut májgyulladásra utaló tünetek a hányás, étvágytalanság, láz, hasmenés és a kiütések, de ezek számos más betegség kísérői is lehetnek, ezért előfordul, hogy nem ismerik fel a problémát.

Súlyosabb esetekben a beteg gyakran „besárgul”, vagyis a szeme fehérje és a bőre sárgás színűvé válik, mivel a beteg máj nem képes a vörös vértestek bomlásakor keletkező bilirubint lebontani. A krónikus állapot jele lehet ezen kívül a vizelet sötét színűvé válása és a széklet világos elszíneződése is.

Forrás: shutterstock.com