Ezeket látta már?

Meddig vagyunk védettek az oltás után? Itt a válasz

meddig véd az oltás, vakcinák, vakcina hatékonysága, antitest, védettség

Meddig vagyunk védettek a vírus ellen és képesek-e kivédeni a mutációkat a mostani Covid elleni vakcinák. Ez most a millió dolláros kérdés, amire szerte a világon mindenki választ vár. Mit mondanak a szakértők?

A szakemberek szerint jelenleg nem lehet előre megjósolni, meddig tart a koronavírus vakcinák segítségével megszerzett immunitás. Folyamatosan vizsgálják, hogy mikor válhat újra „sebezhetővé” valaki, aki korábban megkapta a koronavírus elleni oltást, de olyan változók is befolyásolhatják ezeket az eredményeket, melyeket még nem ismerünk. Ezek közé tartoznak például az új, esetleg még ismeretlen vírusvariánsok.

Nem tudjuk ugyanis, hogy az új mutációk hatására változik-e, hogy mennyire lesz ellenálló a koronavírus, esetleg kell-e változtatni, alakítani a védőoltásokon, hogy az új variánsok ellen is alkalmazható legyen. Bár most úgy tűnik, hogy a forgalomban lévő vakcinák többé-kevésbé védenek az egyre jobban terjedő variánsok ellen, sajnos nem lehet megjósolni, hogyan változik a vírus a jövőben.

Minimum 6 hónapig védenek

Jelenlegi információink szerint a forgalomban lévő védőoltások legalább 6 hónapig immunitást adnak, de nagyon valószínű, hogy ennél későbbi időpontban is kimutathatóak a szervezetből a koronavírussal szembeszálló antitestek. Ez önmagában természetesen nem tökéletes „jelzője” a védettségnek, hiszen az immunrendszerünk jóval összetettebb.

Nagyon valószínű azonban, hogy a koronavírus elleni védőoltás nem nyújt élethosszig tartó védelmet. A szakemberek szerint közelebb áll az influenza elleni oltáshoz, melyet évente javasolt megismételni, szemben például a kanyaró elleni vakcinával, melyből nem kell rendszeresen ismétlő oltásokat kapni.

Oltás utáni antitest mérés: milyen teszt, milyen eredménye a jó? Kattintson ide!

Kell harmadik oltás is?

Sajnos, nem tudjuk előre megmondani, lesz-e szükség újabb oltásokra a koronavírus új variánsai ellen.

Az egyik lehetséges elképzelés szerint egy harmadik, úgynevezett booster oltás elegendő védelmet nyújt majd. Nemrég arról cikkezett a nemzetközi és a hazai sajtó, hogy a kínai, Sinopharm vakcina nem bizonyult elég hatékonynak az Egyesült Arab Emírségben végzett vizsgálatok szerint. Mivel az orvosok szerint az oltóanyag egyes esetekben két dózis után sem váltott ki kellő antitesttermelő hatást, ezért az egészségügyi hatóságok megkezdték a Sinopharm-vakcina harmadik adagjának beadását is.

A védettség mértéke, ideje valószínűleg vakcinánként eltérő, ezért egy általános -tól-ig határt nehéz kijelenteni. Abban azonban egyelőre egyetértés mutatkozik a szakértők között, hogy az első időszakban évente, majd egyre ritkábban kell beadatni az ismétlő oltásokat. Ez attól is függ, mennyire lesz sikeres a járvány elleni jelenlegi küzdelem: minél gyorsabban képesek vagyunk megállítani a vírus terjedését, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy egy új, a korábbiaknál esetleg még veszélyesebb variáns jelenjen meg és terjedjen el.

Ezt a kérdést csak úgy lehet eldönteni, ha a vakcinagyártók az egészségügyi hatóságokkal, intézményekkel, kutatólaborokkal együttműködve dolgoznak ki megbízható módszertant a vakcinák hatásosságának mérésére, (például folyamatos tesztekkel, utókövetéses vizsgálatokal), és ezek tapasztalatait megfelelően alkalmazzák is.

Olvassa el ezt is!

Forrás:

https://www.verywellhealth.com/length-of-covid-19-vaccine-immunity-5094857

https://medicalxpress.com/news/2021-04-covid-vaccines-1.html

https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/covid-vaccine-immunity-duration.html

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához